Szabó Bálint: Távozom a szegedi közgyűlésből, megszűnök önkormányzati képviselő lenni

Ezt a felsővárosi önkormányzati képviselő maga jelentette be hétfőn délben tartott sajtótájékoztatóján, hozzátéve, mindkét szegedi választókerületben országgyűlési képviselőjelöltet állítanak.

Szabó sajtótájékoztatóján először arról beszélt, hogy az önkormányzati választások óta eltelt idő két szakaszra bontható; volt egy fél évnyi békés időszak, majd 2020 tavasza óta – szerinte – háború dúl. Itt elsősorban a koronavírus-járvány miatti változásokra gondolt, főként arra, hogy Botka László egy szemében hozhatott döntéseket, s így vezethette a várost.

A rövid bevezető után tért rá a sajtótájékoztató témájára. „Ezúton szeretném bejelenteni, hogy terveim szerint távozom a szegedi közgyűlésből, megszűnök önkormányzati képviselő lenni, mert abban bízom, hogy 2022 áprilisában a szegedi választók nemcsak engem, hanem egy másik képviselőtársamat is, országgyűlési képviselőnek fognak választani.”

Itt került bejelentésre, hogy a Mindenki Szegedért Mozgalom „a Botka-rendszer legkritikusabb ellenzékeként” mindkét szegedi választókerületben országgyűlési képviselőjelöltet állít, kihívva ezzel Szabó Sándort és Mihálik Edvint is. Erre rögtön rá is vágta, hogy nem működik együtt a kormánypártokkal, erről felesleges is beszélni.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Elmondta még az ilyenkor szokottat, hogy ő nem budapesti pártokat akar képviselni Szegeden, hanem a szegedieket a budapesti döntéshozásban. Szerinte nonszensz, hogy még nem tudni, kik lesznek a Fidesz jelöltjei, de kitért arra is, hogy Szabó Sándor és B. Nagy László a múlt emberei, őket ideje lenne már váltani.

Szabó egyébként 2019 októbere óta közgyűlési tag, ekkor kompenzációs listáról lett Felsőváros képviselője. 2021 februárjában, amikor a Cserepes sori piac ügyében kardoskodott, kitiltották a városházáról, mert – az önkormányzat megfogalmazása szerint – „folyamatosan vegzálta, zaklatta a polgármesteri hivatal dolgozóit, az önkormányzat köztisztviselőit”. Azóta nem is engedték vissza.