Amerikai sorozat: lövöldözés és emberrablás a szegedi vasútállomáson már a második részben

Arról jóformán mindenki hallott már a városban, hogy az amerikai CBS televíziócsatorna új sorozatában, az FBI: Internationalben a híres nyomozóiroda egy európai kitelepüléssel Budapesten kezd dolgozni, hogy innen is védjék az államokat. A sorozatban a sok budapesti jelenet mellett azonban legalább kétszer Szeged is szerepet kap, erről a Szegeder írt elsőként, amikor megjelentek a városban a spanyol zászlók. A madridi epizódra még egy ideig várni kell, Szeged azonban rögtön a második részben is feladatot kapott a kilencedik perctől egy izgalmas jelenet erejéig.

A történet annyi – és elég csak ezt a részt nézni, annyira tömegsorozatról van szó –, hogy egy éppen a budai Halászbástyánál a magyar anyjával (Bordán Lili) kürtőskalácsozó, félig amerikai, félig ugye magyar gyereket (Cade Woodward) elrabol két cinkes arc, majd az FBI idetelepült emberei felgöngyölítik az ügyet. Még mielőtt ez elindulna, van egy szép kis párbeszéd két fő karakter között:

– A cím a budai várban van... Ú, ott van ma a fesztivál is!
– Melyik fesztivál?
– Nem tudom.
– Tudod, miért nem tudod?
– Miért?
– Mert Budapesten van egy új fesztivál minden istenverte hétvégén. Ohioban tudod hány fesztiválunk volt évente?
– Nem.
– Egy, és jelentett is valamit.
– Úgy sajnálom, hogy ilyen sok fesztivál van itt, Scott. Túl leszel rajta!

A két főszereplő azért tart éppen a Halászbástya felé egyébként, mert a gyereket az anyja elrabolta az USA-ból, ahol valamiért bíróságra kellett volna mennie. De még mielőtt nagyon meg tudnánk érteni bármit is, máris elrabolják a gyereket az anyától (szegény gyerek), pont amikor az FBI két embere odaér. Rohannak is, de a furgon épp elhajt a gyerekkel. „Elvitték a gyerekemet! Elvitték a gyerekemet! Elvitték a gyerekemet!” – üvölti az anya magyarul. Ami menő, hogy le sem fordították, így még drámaibb.

Ezt követően a nyomozók irodájában vagyunk, néhány töltelékjelenet, ahol kiderül, hogy a gyerek amerikai állampolgár a New York állambeli Hudsonból, tíz éves, illetve az anya is elmeséli, miért lopta haza fiát: mert az apja megváltozott, verte őt, megcsalta, hasonlók. Ekkor jön a hívás, hogy megvan az emberrablók kocsija a vasútállomáson. Igen, a szegedi vasútállomás most budapesti vasútállomás.

És most jön a számunkra érdekes néhány perc, ez ugyanis ha nem is film-, de várostörténeti szempontból mindenképpen fontos momentum. Olyan eddig nem volt még ugyanis, hogy ekkora külföldi produkcióban szerepeljen Szeged. De nézzük, mi történt az Indóház téren!

A drámai zenére történő megérkezés után rögtön összeszólalkoznak a helyi erőkkel, hogy ki fogja lekapcsolni az éppen a volt vasúti híd felől érkező vonatra várakozó két emberrablót és a gyereket. Itt van egy kis kellemetlen üvöltözés meg izmozás az amerikaiak részéről, aztán már sétálnak is felfelé a százéves márványlépcsőn. Ez is klassz egyébként, hogy meghagyták azt a részletet, hogy a szegedi vasútállomáson az I. emeletről indulnak a vonatok. Ennek nyilván semmi értelme, nincs még egy ilyen vasútállomás, inkább csak összezavarhatja a szemfüles nézőt, de nice touch.

A rendőrök és a nyomozók ekkor kilépnek a fedett peronra, de észreveszi őket az egyik rabló és lövöldözés tör ki. Az éppen nem a régi állomás műemléki épületét szitává lövő emberrabló olajra lép, de utána küldik a helyszínen lévő rendőrkutyát, aki valahogy lelöki őt a mozgólépcsőn. A másik, mindeddig lövöldöző rosszfiú valahogy szintén elhagyja a helyszínt a gyerekkel, de ezt nem mutatják, csak azt, ahogyan kilépnek a Pfaff-épület ajtaján a térre. Lenyúlnak egy Volvo városi terepjárót és azzal eltűnnek. Jelenet vége.

A rész további történéseit nem írjuk le, de a szegedi jelenetet alább bárki megtekintheti: