Lázár János mezőhegyesi Lada Nivájával vitte egy körre Palkovics Lászlót

Palkovics Lászlónak sűrű napjai vanak mostanában, bejárta szinte egész Szegedet, illetve Csongrád-Csanád megyét is csütörtökön. Azóta már Békés megyében jár, vélhetően ott is találkozott Lázár Jánossal, miközben Mezőhegyesen mutatta meg a modern gazdálkodás eredményeit. Előtte azonban mentek egy kört a vásárhelyi politikus Lada Nivájával.

A mezőgazdaság az egyik leginnovatívabb terület, amelynek fejlesztésében sok lehetőség van. Éppen ezért Magyarország számára kitörési pontot jelent. A modern, hatékony gazdálkodás eredményeit mutattuk be Mezőhegyesen az innovációért felelős miniszternek – írja Lázár legújabb posztjában.

Előtte azonban mentek egy kört a vásárhelyi politikus Lada Nivájával, amelyet egy leselejtezett rendőrségi autóból alakítottak át. Még több éve volt egy posztja, amelyben elárulta talán D. Tóth Kriszta hasonló autós-beszélgetős műsorából ihletet merítve ; sokan jelezték felé, hogy szívesen kipróbálnák a Mezőhegyesi Ménesbirtok méltán híres autóját, ezért most felkínálja a lehetőséget, hogy követői beüljenek mellé és beszélgessenek vele. Ezt tette most Palkovics Lászlóval is. Mint írja:

„egy Ladában Lázárral. Mai vendégem: Palkovics László miniszter.”

A képek alapján az autókázásra most Kardoskúton került sor, ahol Palkovics László időkapszulát helyezett el az Akvamarin Projekt alapkőletételén a Magyar Földgáztároló Zrt. kardoskúti telepén.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter csütörtökön Szegedre látogatott, ahol többek között beszélt a harmadik hídróla szervtámogató központról és a Védelmi Innovációs Kutatóintézetet szegedi lábáról. Ezen kívül Csongrádra is ellátogatott, ahol egy fegyvergyártási oktatási központ létrehozását jelentette be.

Ezek után, pénteken kezdte meg körútját Békés megyében, többek között a fenti mezőhegyesi látogatással, valamint a Békéscsabai Szakképzési Centrumban adott át dolgokat. A tárcavezető Gyulán

megtekintette az épülő Airbus gyárat, Békéscsabán pedig a repülőtér fejlesztése mellett szakképzési kérdésekről egyeztetett.

A látogatás végén sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a gyártelepítés sikeréhez fejleszteni kell a békéscsabai repülőteret, emellett biztosítani kell egyetemi és szakképzési szinten is a megfelelő repüléstechnikai oktatói tudást, továbbá szükség van a képzési eszközpark fejlesztésére és a már elvándorolt szakemberek visszacsábítására.

A békéscsabai repülőtér fejlesztésének előkészítésére tavaly év végén 154 millió forintot biztosított a kormány, jelenleg dolgozzák ki a részletes terveket, az MTI információi szerint szó van a futópálya 1800, illetve 2500 méteres meghosszabbításáról is. A tényleges munkálatok várhatóan jövőre indulnak. Ezzel kapcsolatban Palkovics László úgy fogalmazott: 

a repülőteret alkalmassá kell tenni cargo és business utazásokhoz is, ez magával hozza, hogy sportcélokra is meg fog felelni.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágostonról elnevezett tagintézményében e hónapban indult el a közel 2,2 milliárd forintos fémipari képzőközpont kialakítása, amely a térség legmodernebb méréstechnikai és anyagvizsgáló laboratóriuma, automatizációs és szimulációs kabinetje lesz. A központ létrehozásának szükségességét kifejezetten a Gyulára települő Airbus-beruházás vetette fel, a cég számára itt képzik majd a szakembereket. Ide mintegy egymilliárd forintból olyan eszközöket telepítenek, amelyek kezelését jelenleg főként külföldön lehet megtanulni.

Ezen kívül Káldi Zoltán országos bányakapitány, Kriston Ákos, a Magyar Földgáztároló Zrt. elnök-vezérigazgatója, Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. csoportszintű innovációs és technológiai igazgatója és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter időkapszulát helyeztek el az Akvamarin Projekt alapkőletételén a Magyar Földgáztároló Zrt. kardoskúti telepén: