Palkovics László ma Csongrádra is ellátogatott, ahol egy fegyvergyártási oktatási központ létrehozását jelentette be

A kormány 2,4 milliárd forinttal támogatja a Nemzeti Fegyvergyártási Oktatási Központ létrehozását Csongrádon jelentette be az innovációs és technológiai miniszter csütörtökön Csongrádon, a Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégiumban tartott sajtótájékoztatón.

Palkovics László hangsúlyozta, a támogatás nemcsak épületfelújítást jelent, hanem azoknak az eszközöknek a beszerzését is, amelyektől valóban modern képzési központtá válik az intézmény, támogatva az oktatás mellett a Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium révén már megvalósuló fegyverinnovációt és kutatásfejlesztést. A tárcavezető emlékeztetett, a kormány 2020 szeptemberében fogadta el Magyarország védelmi ipari stratégiáját. Ez részben a magyar védelmi ipar visszaépítésére irányult, amely

a harcjárművek, a repülőgépipari, a lőszer és robbanóanyag, a fegyvergyártási, a radar- és szenzorgyártásra vonatkozó, valamint a kommunikációs klasztereket érinti.

Palkovics László kiemelte: a fegyvergyártási klaszter környezetét teremtik meg azzal, hogy támogatják az egyedülálló iskola, a csongrádi Diana technikum azon ambícióját, hogy Magyarország első számú, fegyverekkel foglalkozó oktatási intézményévé alakuljon. A miniszter szerint, fegyvergyártás önmagában nem létezik, ezért a kormány elkezdett egy következetes besszállítói programot is kiépíteni, amely részben támogatásokat, részben pedig forrásokat jelent annak érdekében, hogy egyes cégek védelmi ipari beszállítókká válhassanak.

Felidézte, hogy a kilencvenes évektől minden, korábban jelentős katonai műszaki képzés leépült, majd meg is szűnt az országban, ezért a kormány ezeket is elkezdte visszaépíteni, mind középfokú, mind egyetemi szinten. A kormány nagy hangsúlyt fektet a gyártás mellett az innovációra is, ezért nemrég bejelentették a

Védelmi Innovációs Kutatóintézet létrehozását egy budapesti, egy zalaegerszegi és egy szegedi telephellyel.

Az állami kutatóintézet részben szigorúan a hadiiparhoz tartozó kutatásokat végez, valamint olyan tevékenységeket, kutatási feladatokat koordinál majd, amelyeket a magyar állam és egyéb partnerek finanszíroznak. A védelmi ipar jelentőségéről szólva Palkovics László hangsúlyozta: Magyarország azért fejleszti és gyártja a különféle eszközöket, hogy megvédje magát, és nem azért, hogy bárki mást megtámadjon.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, Csongrád-Csanád megye 3-as számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője kiemelte: a központ a térség meghatározó ipari és technológiai fejlesztése lesz. A politikus fontosnak nevezte a beruházást a vidék megtartó képessége szempontjából, és meggyőződését hangoztatta, hogy a lehetőség további fejlesztéseket hoz majd a térségbe.

Bozó Gábor, a Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium igazgatója elmondta: a Nemzeti Fegyvergyártási Oktatási Központ stratégiai része a Csongrád, Kiskunfélegyháza és Kecskemét tengelyen elhelyezkedő kézifegyver- és aknavetőgyártó klaszternek. Az intézmény fegyvertechnikai szakképzési tudásközpont, amely az ifjúság szakmai oktatását, nevelését, tehetséggondozását, az innovációt és a kutatásfejlesztést szolgálja majd. A projekt céljaként a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, technológiaorientált védelmi ipari beruházások során felépített gyárak, üzemek megnövekedett szakemberigényének biztosítását nevezte meg.