Palkovics az SZTE-n: egy vadonatúj, 7 milliárdos szervtámogató centrum létesül Szegeden

7 milliárd forintból Kardiorespiratorikus Kiválósági Centrumot létesít az SZTE – a 24 órában működő, szervtámogató centrum létrejöttét az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatja, jelentette be Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter március 17-én, Szegeden.

A sajtótájékoztatón beszédet mondott Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora; Bányai Gábor, Kiskunhalas térségének országgyűlési képviselője; Babik Barna, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet intézetvezető egyetemi tanára; Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter. A Kardiorespiratorikus Kiválósági Centrumban a lehető legjobb kezekbe kerülnek az életmentő eszközök. A centrum új utakat nyit meg a kutatás, a gyógyítás és az oktatás területén, egyben a SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ számára is kiváló lehetőségként szolgál, minek köszönhetően a jövőben még kiemelkedőbb ellátást nyújthatnak az egészségügyi dolgozók a betegek számára – emelte ki Rovó László.

Ezt követően Kiskunhalas térségének országgyűlési képviselője osztotta meg gondolatait, akit a tavalyi évben több mint 90 napig kezeltek az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetben koronavírus-fertőzéssel.

A szegedi klinika orvosai, nővérei, ápolói és lényegében minden dolgozója bebizonyította, hogy az ECMO géppel csodát lehet tenni. Erre én vagyok a legjobb bizonyíték, akit koronavírus-fertőzöttként elsőként kapcsoltak rá az országban erre a gépre a tavalyi évben, amikor a súlyos tüneteim miatt ide kerültem. A kísérlet sikeresnek bizonyult, amiért én nagyon hálás vagyok, mind annak a 60 dolgozónak, akinek szerepe volt ebben. Nagyon örülök, hogy ezt követően az ITM gondolkodás nélkül vállalta, hogy támogatja az SZTE-t abban, hogy létre jöhessen ez a centrum, ahol a kutatás, a gyógyítás és az oktatás is terepet kap, hiszen a jövőt a következő generáció írja – mondta Bányai Gábor.

Az eseményen részt vett az a Békés Megyei kismama is családjával együtt, akit ugyanezzel a módszerrel mentettek meg nemrégiben a szegedi klinikán. Babik Barna, az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet intézetvezető egyetemi tanára beszédében kiemelte: a gyógyítás mellett a technológiai fejlesztésekre is koncentrálni kell.

Az egészségügy területén is egyre több innováció zajlik, nekünk pedig ehhez időről-időre igazodnunk kell. Ennek oka az is, hogy a közelmúltban célul tűztünk ki egy 24 órában működő, szervtámogató centrum kialakítását, amelynek része az extrakorporális membránoxigenizáció, más néven extrakorporális életfenntartás. Ez egy olyan testen kívüli technika, amely azon személyek számára nyújt hosszan tartó szív- és légzéstámogatást, akiknek a szíve és a tüdeje nem képes megfelelő mennyiségű gázcserét vagy perfúziót biztosítani az élet fenntartásához. Mindehhez szeretnénk hozzátársítani majd egy olyan, szintén gépesített technikát is, amely a vese működését helyettesíti” – fejtette ki a technika lényegét Babik Barna.

Sőt, nagyon fontos, hogy ezeket együtt is tudjuk alkalmazni, nemcsak lokális és regionális szinten, hanem akár országosan is. Ezen felül lényeges, hogy bővítsük a perfuzionista, azaz kardiotechnikusi szerepkört a klinikán. Vagyis szeretnénk, hogy idővel a szakemberek, a gépesített technikák alkalmazásához mérten megfelelő BSc vagy MSc képzést kapjanak. Ehhez azonban a tér megteremtése mellett, eszközbeszerzésre is szükség lesz. Mindemellett szerepet vállaltunk a poszt-covid betegek ellátásban, illetve a koronavírus-járvány áldozatául esett személyek családjainak megsegítésében is – összegezte Babik Barna.

A sajtótájékoztatón az innovációs és technológiai miniszter köszönetet mondott az SZTE SZAKK dolgozóinak, majd az Egyetemen és az ELI-ben zajló kutatásokat méltatta. 

Az a tevékenység, amelyet a magyar egészségügy a koronavírus-járvány következtében az elmúlt két évben nyújtott, erőn felüli volt. Ebből mára mindenki nagyon sokat tanult, a legfontosabb hozadéka mégis az integrált együttműködés, amelynek a gyógyításon felül egy nagyon fontos eleme lesz majd ez a centrum is, amelyet Szegeden hozunk létre. Ez minden bizonnyal újra pozícionálja majd az SZTE-t és a hozzá tartozó intézményeket is. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy a modellváltó Egyetem a közeljövőben, a fejlődés érdekében további anyagi lehetőségekhez jusson – hangsúlyozta Palkovics László.

Az innovációs és technológiai miniszter ezt követően Áder János, Magyarország köztársasági elnökének megbízásából, a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntette ki Babik Barnát, az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet intézetvezető egyetemi tanárát. Zárásként Babik körbevezette a résztvevőket az intézetben, ahol hamarosan a Kardiorespiratikus Kiválósági Centrum is létrejön majd.