Magyarországon új vírus jelent meg, amely jelentős növényegészségügyi kihívást jelent – írja a Haszon.hu. A Sweet Potato Chlorotic Stunt Virus (SPCSV) az édesburgonyát támadja, tünetei között szerepel a törpülés, mozaikosodás, klorotikus foltok megjelenése, valamint esetenként lilás elszíneződés.
Az SPCSV veszélye, hogy együttműködhet más vírusokkal, például az SPFMV-vel (Sweetpotato feathery mottle virus), amely komplex betegséget, az SPVD-t (Sweetpotato virus disease) okoz. Ez a betegség satnyasághoz, sárguláshoz és jelentős terméscsökkenéshez vezethet.
Az SPCSV-t először 2002-ben, Spanyolországban írták le, és azóta több európai országban is kimutatták. Magyarországon először a Dél-Alföldön jelent meg 2020-ban, majd idén májusban a Nébih is igazolta a vírus jelenlétét Csongrád-Csanád vármegyében, ahol egy batátaszaporítóanyag-előállítónál vettek mintákat 12 fóliasátorból.
A növényvédelmi szakemberek azonnal intézkedtek a fertőzés továbbterjedésének megakadályozása érdekében: felderítették a fertőzés forrását, és szigorú higiéniai előírásokat rendeltek el, beleértve a fertőtlenítést, a talajba dolgozást és a totális gyomirtószeres kezelést.
Eközben egy másik gumós zöldség is egyre nagyobb figyelmet kap, a WWF A jövő 50 élelmiszere listáján szereplő, ázsiai gasztronómiában elterjedt ube, itthon lila édesburgonya vagy lila jamgyökér néven ismert. A zöldség gazdag antioxidánsokban, A-, B-, C- és E-vitaminokban, valamint ásványi anyagokban, például kalciumban és vasban. Fogyasztása csökkentheti a magas vérnyomást, a rák és a kettes típusú diabétesz kockázatát, javíthatja a bélrendszer egészségét és mérsékelheti az asztma tüneteit – vagy legalábbis ezeket állítják róla.