Dobrev az ügyészségen járt, Gulyás Gergely szerint Sulyok Tamás államfő ártatlan

Csütörtökön délelőtt fél tizenegykor Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője benyújtotta az ügyészségen azokat a dokumentumokat, melyek szerinte bizonyítják, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök még ügyvédként részt vett abban, hogy 103 hektár magyar termőföldeket játsszanak át külföldieknek. Dobrev néhány percet töltött bent az épületben, ahol írásban vették át tőle a dokumentumokat, írja a Telex.

Dobrev még egy szerdai sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy Sulyok a kétezres évek elején ügyvédként közreműködött abban, hogy a csongrádi földmaffia külföldi kézbe játszott át magyar termőföldeket. Állítása szerint Szeged környékén több mint ezer hektárnyi termőföld került strómanokon és zsebszerződéseken keresztül külföldi kézbe.

Dobrev azt mondta, az adásvételekben három-négy ügyvéd játszott szerepet pénzért cserébe, az egyik ellenjegyezte az ajándékozást, a másik a kölcsönszerződést, a harmadik pedig a haszonélvezeti jogot intézte. Állítása szerint egy ilyen szervezetnek volt az egyik tagja Sulyok Tamás. A Sándor-palota még aznap úgy reagált, Sulyok Tamás sosem vett részt törvénybe ütköző szerződés megkötésében.

Miután kijött az ügyészség épületéből, a DK EP-listavezetője rövid sajtótájékoztatót tartott, ahol a benyújtott dokumentumok fénymásolatait átadta a jelenlévő újságíróknak is. Az, hogy Polt Péter mihez kezd a dokumentumokkal, semmit sem változtat azon a tényen, hogy Sulyok Tamás bűncselekményeket követett el.”

A Telex.hu-nak arra a kérdésére, hogy hogyan jutottak hozzá a dokumentumokhoz, Dobrev azt válaszolta, hogy „nagyon felháborodott” állampolgárok keresték meg őket, olyan Csongrád megyei gazdák, akik „az eseménysorozatnak tanúi voltak”. A tőlük kapott dokumentumokat az elmúlt hetekben átnézték, és elkezdték felfejteni a szálakat, most jutottak el oda, hogy sikerüljön a nyilvánosság elé tárni a részleteket.

A csütörtöki Kormányinfón is kitértek az ügyre. Gulyás Gergely akkor azt mondta, vitán felül áll, hogy Sulyok Tamás államfő az ország egyik legtekintélyesebb jogásza, és Dobrev Klára vádjait hamisnak, nevetségesnek és gusztustalannak tartja.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint legfeljebb a DK politikusa követett el bűncselekményt.

Gulyás szerint nem igaz az az állítás, hogy Sulyok segített volna megkerülni a törvényt, ezért minden ebből levezetett következtetés hibás. Úgy véli, Dobrev egy adásvételi szerződésről beszél, illetve, hogy az abban szereplő személy jogokat kapott, ami nem jogtalan.

Ezért az ügyészségnek nincs mit megállapítania, mondta a miniszter. Szerinte ez olyan, mintha csúnya dolgokat írna le egy papírra a Hvg.hu újságírójáról, amiket ő cáfolna, mire ő azt mondaná, hogy majd az ügyészség megállapítja, hogy igaz-e. „Ez nem kocsmapolitika, hanem még attól is lejjebb van.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI