Dobrev Klára: Sulyok Tamás államfő a „szegedi földmaffiának” segített húsz éve

Sulyok Tamás köztársasági elnök korábban, még ügyvédként, törvényellenesen, vélhetően bűnszervezetben játszott át magyar termőföldeket külföldieknek – fogalmazott szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője.

Dobrev Klára elmondása szerint az általa említett bűncselekmények a kétezres évek elején történtek. A politikus úgy véli, az mindig is bűncselekménynek minősült, ha törvényellenesen adtak át magyar földet külföldieknek, de ezt a magatartást 2014-ben az Orbán-kormány külön tényállássá tette a Btk-ban.

A DK–MSZP–Párbeszéd EP-listavezetője arról beszélt, hogy Szeged környékén korábban több mint ezer hektárnyi földet sikerült külföldiek kezére játszani három–négy helyi ügyvéd közreműködésével. Szavai szerint hogy mindez ne legyen feltűnő, ezek az ügyvédek segédkeztek egymás ügyeiben. Azért, hogy ne ugyanaz írja alá az összes iratot, az egyik az ajándékozást ellenjegyezte, a másik a kölcsönszerződést, a harmadik pedig a haszonélvezeti jogot, és ennek az egyik figurája volt Sulyok Tamás, aki akkor ügyvédként dolgozott”, jelentette ki Dobrev.

Így épült fel a szegedi földmaffia és ennek segítségével osztrákok tették rá a kezüket magyar termőföldekre.

Az EP képviselő kiemelt egy ügyletet, amelyben elmondása alapján egy 103 hektáros földterület kapott központi szerepet. „Ezt a földterületet játssza külföldiek kezére Sulyok Tamás még szegedi ügyvédként, törvényellenesen, pénzért, aláírással, pecséttel, ráadásul ebben az esetben mindent Sulyok Tamás csinált. Az esetet úgy írta le, hogy a föld előbb egy stróman nevére került, aki aztán egy következő strómannak ajándékozta azt. Dobrev Klára a sajtótájékoztatón felmutatott egy iratot, amiről kijelentette, hogy a szóban forgó ajándékozási szerződést tartja a kezében, amit Sulyok Tamás ellenjegyzett.

Dobrev Klára szerint a második stróman ezt követően kötött egy kölcsön- és jelzálogszerződést azoknak a külföldieknek a cégével, akik törvényesen nem szerezhették volna meg a földet, valamint haszonélvezeti jogot adott a cég tulajdonosainak. Dobrev azt mondta, a cég mögött három testvér áll. Ez a kft. azért is izgalmas, mert az osztrák tulajdonosok magyarországi kézbesítési megbízottja Sulyok Tamás volt – állította az EP-listavezető, aki továbbá megjegyezte, birtokukban van a német nyelvű zsebszerződés is.

Egy köztörvényes bűnöző, a földmaffia egyik figurája nem testesítheti meg a nemzet egységét, ezért a Demokratikus Koalíció lemondásra szólítja fel a köztársasági elnököt az ellenzéki politikus szerint. Dobrev azt mondta, csütörtökön átadja az ügyészségnek a dokumentumokat. Az elévülés kérdésében az ügyészségnek van joga dönteni, fogalmazott kérdésre válaszolva az EP-képviselő.

Fotó: Sulyok Tamás / Facebook

Nem sokkal Dobrevék vádjaira a Sándor-palota is reagált. Az elnöki hivatal közleménye szerint „Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök több mint 10 éve nem gyakorolja ügyvédi hivatását. Ügyvédi tevékenysége során mindenben a hatályos jogszabályoknak és ügyvédi esküjének megfelelően járt el. Dr. Sulyok Tamásnak nincsen takargatnivalója. Törvénybe ütköző szerződés megkötésében soha nem működött közre.”

A közlemény szerint az államfő „állampolgárként, jogászként, alkotmánybíróként és a testület elnökeként is bízott, és bízik most is a magyar igazságszolgáltatás rendszerében”. A Sándor-palota szerint „az államfő a mesterségesen felkorbácsolt politikai hangulat ismeretében nem lepődik meg a személyét ért támadáson, egyúttal az elhangzott rágalmakat a választási kampány részének, mindazonáltal rendkívül tisztességtelennek tartja, és határozottan visszautasítja”.

A köztársasági elnöki hivatal „a rágalmazóval szemben megteszi a megfelelő jogi lépéseket”, írják. Ezek alapján tehát várható, hogy pert indítanak Dobrev Klára ellen, aki azt állítja, hogy a kétezres évek elején Szeged környékén több mint ezer hektárnyi földet „sikerült külföldiek kezére játszani” három–négy helyi ügyvéd közreműködésével, és ezek között volt Sulyok is.