Háromfős titkárságot igényelt Novák Katalin lemondása után

Novák Katalin annak ellenére, hogy lemondott, és megbízatása február 26-án megszűnt, törvény szerint megilleti minden olyan ellátás, juttatás, amely a mindenkori államfőket egyaránt.

Novákot többek között

  • megilleti egy rezidencia, amit úgy is kérhet, hogy tulajdonában áll akár több ingatlan is. Ehhez egyfős személyzetet is biztosítanak, de még a fenntartási és rezsiköltségeket is az állam biztosítja.
  • A korábbi államfő élete végéig jogosult meghatározott feltételekkel gépjárműhasználatra, az autót és a biztonsági gépjárművezetőt a rendőrség biztosítja.
  • Legfeljebb háromfős titkárság alkalmazására is jogosult a szegedi származású ex-államfő, a titkárság elhelyezéséhez megfelelő helyiséget kell biztosítani. A titkárságot is a központi költségvetésből finanszírozzák.

Az Index kérdésére az Országgyűlés Sajtóirodája elárulta, Novák lakás használatára nem nyújtott be kérelmet, és a szolgálati autót sem igényelte. Egyedül a titkárság lehetőségével élt Novák, melynek székhelye a fővárosi Szabad György Irodaházban található. A volt köztársasági elnökök fizetése hivatalukból történő távozásuk után sem csökken, a bruttó átlagbér növekedése miatt márciustól már bruttó 5,2 millió forint jár nekik.

Érdekesség viszont, hogy a még nem igényelt szolgáltatásokról Novák Katalin élete végéig bármikor nyilatkozhat úgy, hogy mégis kéri azokat.