Csak jövőre válik ingyenessé a készpénzfelvétel a postákon is

Megjelent a Magyar Közlönyben a postákon is ingyenes készpénzfelvételt havi 150 ezer forintig lehetővé tevő törvény. Azonban mint kiderült, a jogszabály csak 2025. január 1-től lép hatályba, vette észre a Bank360.hu.

A Nemzetgazdasági Minisztérium még április 4-én nyújtotta be a pénzügyi közvetítő rendszert érintő törvényekre vonatkozó módosító indítványt, amelyet most elfogadtak. A módosító jövőre a bankautomaták mellett a postákon is ingyenessé teszi a szolgáltatást havi két alkalommal, míg a harmadik 150 ezer forint feletti felvétel már díjköteles.

A portál szerint az ingyenes postai készpénzfelvétel azoknak jelenthet könnyebbséget, akik olyan helyen élnek, ahol már nincs ATM, csak posta vagy postai szolgáltatás, az ingyenesség pedig kiterjedhet a mozgópostákra is.

Az ingyenes készpénzfelvételt egyébként tíz éve, 2014 februárjától vezették be. A magánszemélyek havonta két alkalommal, összesen 150 ezer forintig költségmentesen vehetnek fel készpénzt a bankautomatákból. Ezt azt összeget azóta nem emelték meg, miközben az elmúlt 10 évben a 150 ezer forint reálértéke jelentősen csökkent.