Intézkedési, rendőrségi jogkörei nem lesznek a kínai rendőröknek Rétvári Bence szerint

„Tájékoztatom, hogy a kínai rendőröknek Magyarországon intézkedési, rendőrségi jogkörei nem lesznek, továbbá önállóan nem járőröznek majd, csak magyar rendőrrel járőrpárban” – válaszolta a Telex cikke szerint Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára Tordai Bence írásbeli kérdésére.

Rétvári szerint a nyelvi nehézségek leküzdésében a magyar rendőrök segítenek majd a kínaiaknak. Ezen felül az államtitkár Német Ferenc szegedi fideszes képviselőhöz hasonlóan azzal érvelt a kínai rendőrök jelenléte mellett, hogy a magyar rendőrök is segítenek a horvátoknak a tengerparton, vagy osztrák rendőrök a Balatonon a nyári főszezonban. Az államtitkár szerint 2023-ra megnégyszereződött a kínai vendégforgalom 2022 óta.

A Belügyminisztérium még március elején erősítette meg a Telexnek azt, hogy a kínai és a magyar rendőrök közösen járőröznek majd Magyarországon. A Welt német napilap korábbi cikke szerint számos jel arra utal, hogy Orbán ősszel Kína fővárosában kötött megállapodása – a magyar miniszterelnök volt az egyetlen uniós államfő, aki részt vett az „Új Selyemút” pekingi fórumán – hasonlít majd arra, amelyet Kína Szerbiával kötött.

Déli szomszédunkban ugyanis a kínai rendőrök már hivatalosan is felhatalmazást kaptak arra, hogy járőrözzenek szerb városokban, a kínai turisták által kedvelt területek ellenőrzése érdekében. „A kínai befektetésekkel sok kínai állampolgár is érkezik Magyarországra. A kínai állam szempontjából ezeket az embereket ellenőrizni kell” – mondta Panyi Szabolcs oknyomozó újságíró a német lapnak, szerinte Kína meg akarja teremteni ennek a kereteit.