Újból Szegedhez kötődő köztársasági elnöke lehet Magyarországnak

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke a Fidesz-KDNP államfőjelöltje, és Deutsch Tamás az EP-listavezetője, jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön, a kétnapos frakcióülés utáni sajtótájékoztatón az MTI szerint.

Kocsis azt mondta, jövő hétfőn dönt az Országgyűlés Novák Katalin lemondásának elfogadásáról, ezt pedig a Fidesz-KDNP frakció el fogja fogadni. Szerinte a frakció azt tartja helyesnek, ha minél hamarabb megválasztják az új államfőt, de pontos dátumot nem tud még mondani, írja a Telex.

Sulyok 1980-ban szerzett jogi diplomát a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, pályafutását pedig bírósági fogalmazóként kezdte a Csongrád Megyei Bíróságon.

Ő látta el 1998 és 2002 között a Bartha-féle szegedi önkormányzat jogi képviseletét.

Egészen alkotmánybíróvá választásáig ügyvéd volt, 2000 és 2014 között pedig osztrák tiszteletbeli konzul. 2005 szeptembere óta – meghívott előadóként – alkotmányjogot oktat, szemináriumot és fakultatív kollégiumot tart a Szegedi Tudományegyetem Jogi Karán. 2013-ban PhD fokozatot szerzett az SZTE-n.

„Családunknak részben székesfehérvári gyökerei vannak. Kiskunfélegyházán születtem, ott is jártam általános-, majd középiskolába. Érettségit követően, mint több alkotmánybírótársam, én is Kalocsán voltam katona. A Magyar Néphadseregben eltöltött tizenegy hónapos szolgálat után Szegedre kerültem az egyetemre” – nyilatkozta még 2015-ben a Jogi Fórumnak Sulyok.