Nemi kvótát vezet be a Momentum 2026-tól

A Momentum január 28-i küldöttgyűlésén nagy többséggel elfogadta, hogy a párt országos elnökségében és a párt saját listáin 2026-tól nemi kvótát alkalmaz a tisztújítások és listaállítások esetén, írják közleményben.

Mind a párt Elnöksége, mind a listaállítások esetében a pozíciók 30%-a lesz biztosított a kisebbségben lévő nem – jelen állapot szerint a nők – számára, fogalmaz a párt közleménye. Emellett a párt listaállításai esetében a cipzárelv is alkalmazásra kerül, azaz két azonos nemű jelöltet egy ellentétes neműnek kell követnie.

A döntésről Donáth Anna, a Momentum vasárnap megválasztott elnöke a Facebookon azt írta, szeretnék, ha sokkal több nő lépne be a politikába és vállalna politikai szerepet. Megszólalt a Momentum szegedi szervezetének alelnöke, Halász Noémi is, aki Facebook-oldalán azt írja, büszke, hogy a részben általa vezetett Nőügyi Munkacsoport, a Womentum évek óta dolgozik a nőket érintő ügyek kapcsán.

„A kormánypárt által dominált magyar közélet, a kormány törvényei, működése és propagandája mind-mind nőellenes. (...) Ez a rendszer nem tűr kritikát – és különösen nem tűr kritikát a nőktől” – fogalmazott Halász, akit saját bevallása szerint zaklattak már fizikailag és szóban pultozás során, próbálták nőiségében is megalázni férfiak aktivistamunkája során.

Mint írja, a társadalom 52%-át teszik ki a nők, ám politikai részvételük aránya több mint 20 éve stabilan csak 10–14%. A világ mindeközben elhaladt mellettünk, már a szomszédos országok is megelőztek minket. Ezzel Magyarországon gyakorlatilag a nők váltak a legnépesebb kisebbségi csoporttá. Ezt pedig nem hagyhatjuk tovább!” – foglmazott Halász Noémi.