A hétfőn kivezényelt sofőrök több mint fele sztrájkolt a Volánbusz szerint

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) január 28-ára és 29-ére szervezett munkabeszüntetésének második napján, a hétfőre vezényelt autóbusz-vezetők 56 százaléka, míg a teljes munkavállalói létszámnak mindössze egyötöde vett részt a sztrájkban” – írja a Volánbusz közleményben.

Dobi István hétfő késő délután a Világgazdaságnak azt mondta, hogy a saját felméréseik szerint a munkabeszüntetés támogatottsága hétfőn 70 százalék, vasárnap pedig mintegy 50 százalék körül alakult. Előbbit viszont a Volánbusz cáfolja, saját 16 órai előzetes adataik alapján ők 56%-ot mértek. Kitört a számháború, de egy biztos: ezt nem lehet eltitkolni, mert nem lehetett úgy lebonyolítani, hogy az utasok ne vegyék észre” – fogalmazott a szakszervezeti vezető a lapnak.

Az adatok vármegyénként jelentős különbségeket mutatnak a Volán szerint. Van, ahol például a hétfői munkavégzésre vezényelt autóbusz-vezetőknek a 12 százaléka (a teljes állomány 7%-a) vélte úgy, hogy a folyamatban lévő tárgyalásoknál célravezetőbb a munkabeszüntetés. Az egyéb fizikai, illetve a szellemi munkavállalóknak a 6 százaléka vett részt a sztrájkban országosan, írja a társaság.

A MÁV-VOLÁN-csoport és a Volánbusz vezetése továbbra is elkötelezett abban, hogy a lehető leghamarabb megkösse a 2024-re vonatkozó bérmegállapodást a munkavállalókkal” – közölték. Lázár János márpedig kedden 9 órakor újra tárgyalóasztalhoz ül a szakszervezetekkel. A SZAKSZ vezetője viszont inkább pesszimista, attól tart, hogy az álláspontok nem közeledni fognak egymáshoz, hanem még feszültebbé válik a helyzet. Állítólag Lázár János új bérajánlattal készül, erről viszont nem ismertek részletek.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium három évre akar megállapodni úgy, hogy ezalatt legalább 25 százalékos fizetésemelést garantálna, 2024-re pedig mindenkinek legalább bruttó 70 ezer forintos pluszt. A SZAKSZ a többi szakszervezettel együtt legfeljebb egy évre írna alá és 90 ezer forintos emelést kérnek idénre. Dobi a jelenlegi helyzetről annyit mondott,

egy kemény miniszter találkozott egy kemény szakszervezettel.

Szerinte most győzelem vagy bukás” jön, bár nem ragaszkodnak feltétlenül a teljes győzelemhez, de eredményt akarnak. Úgy érzi, egyedüli sztrájkot szervező szakszervezetként nem tudják a végsőkig tartani a frontot.