VSquare: A kormány a BYD járműveire szabhatta az elektromos-autóvásárlási támogatást

A kínai BYD-autógyártó járműveire szabhatja a kormány az egyik uniós zöldenergia-projekt elektromos-autóvásárlási támogatását, hogy így garantálja annak forgalmát a VSquare hírlevele szerint, vette észre a Telex.

A lap emlékeztet, a kormány az unió REPowerEU nevű projektjéből finanszírozná mindezt. Eme projekt célja a tagállamok energiafelhasználásának a zöldítése, erre már jöttek is pénzek. Még novemberben jelentették be, hogy 90 milliárd forintot adna a kormány a magyar vállalatoknak elektromos autók vásárlására, és a magyarországi töltőhálózat kiépítésére. Az pedig becemberben derült ki, hogy Szegeden fog felépülni az elektromos autókat gyártó kínai BYD első európai üzeme.

A VSquare által megkérdezett iparági források közül többen már régóta gyanították az üzletet a BYD és a magyar kormány között, úgy tűnt, mintha az elektromos autóvásárlási támogatásokat a kínai autógyártó járműveire szabták volna. Ezt végül egy korábbi magas beosztású kormánytisztviselő is megerősítette a VSquare-nek. Mint írják, ezzel Magyarország uniós pénzből garantálhatná a BYD elektromos autóira a folyamatos keresletet, így segítve a kínai gyártót, hogy ne csak a magyar, de az európai piacon is megvethesse a lábát.