Nem aggódik az államtitkár a kórházi osztályok leállása miatt

„Beteg nem marad ellátatlanul” – mondta Takács Péter államtitkár a Népszavának azzal kapcsolatban, hogy Kunetz Zsombor orvos, a Röntgen blog szerzője tegnap egy Facebook posztjában felhívta a figyelmet, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján január hatodikán egyszerre 20 egészségügyi intézmény részleges leállását jelentette be. Köztük van hódmezővásárhelyi és makói intézmény is.

Az államtitkár úgy látja, ugyan januártól a kórházak már nem köthetnek szerződést a szerinte „a szürke gazdasági zónában működő” munkaerő közvetítő cégekkel, de az eddig általuk foglalkoztatott szakdolgozók majd bejönnek a rendszerbe. Az év végi, éveleji szabadságolások miatt van most egyes kórházi osztályokon kapacitáscsökkenés, mondta, majd megjegyezte, hogy „általában az aktív fekvőbeteg osztályok 60–65 százalékos kihasználtsággal működnek, azaz beteg nem marad ellátatlanul, a helyettesítésre kijelölt intézmények fogadják őket”.

Hozzátette azt is, hogy a kormány megemelte az utazási költségtérítést, így akinek távolabbra kell mennie, annak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő már emelt összeget térít, szerinte a pácienseket anyagi kár nem éri.

A listán fővárosi intézmények mellett szerepelnek Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Heves és Zala megyei centrumkórházak, valamint több városi kórház is. Csongrád-Csanád esetén 

  • a Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ, Hódmezővásárhely, valamint
  • a Hódmezővásárhelyi-Makói Egészségügyi Ellátó Központ.