Többen dolgoznak külföldön, emiatt csökkent a munkanélküliség Magyarországon

Egyre több magyar munkavállaló megy külföldre dolgozni, ami jelentősen növeli a foglalkoztatottak számát, írja a Portfolio a KSH legfrissebb negyedéves kiadványának adatai alapján. 

A KSH szerint a foglalkoztatás tovább bővült a tavalyi harmadik negyedévben, miközben emelkedett a munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta is, szól a statisztika. Ez számokban kifejezve azt jelenti, a foglalkoztatottak átlagos létszáma a 15–74 éves népességen belül 25 ezerrel több volt, mint az előző év azonos időszakában.

A foglalkoztatotti létszám növekedésének legnagyobb részét a külföldön dolgozók 18 ezer fős bővülése eredményezte.

Az átmenetileg külföldön dolgozók száma – akiket beleszámítanak a foglalkoztatottak közé – mostanra stabilan 100 ezer felett van. A foglalkoztatottak körében az 55 év felettiek egyre nagyobb arányban vannak jelen.

Az adminisztratív szolgáltatásokon belül a munkaerő-kölcsönzők létszáma bővült a legjelentősebben a külföldi állampolgárságú munkavállalók számának növekedése révén a KSH szerint. Jól jártak még a piaci szolgáltatások más ágai is, a szakmai tudományos tevékenységek, az ingatlanügyeletek, a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás és az információ-kommunikáció is.

A legerőteljesebb létszámcsökkenés az építőiparban következett be, ahol a termelési volumen is a tavalyi érték alatt maradt. A kereskedelemben és a szállítás, raktározás ágakban is létszámcsökkenést mért a statisztikai hivatal.