Főurat, a mezőhegyesi nóniusz mént kapta ajándékba a török elnök Orbántól

Egy lovas nemzet ajándéka egy lovas nemzetnek: Főúr, a Mezőhegyesi Ménesbirtok nóniusz ménje” – ezzel a szöveggel osztotta meg a képet Orbán Viktor Facebook-oldalán. A magyar miniszterelnök az ajándékot Recep Tayyip Erdoğan török elnöknek szánta, akit a Karmelitánál fogadott a lóval együtt.

A Mezőhegyesi Ménesbirtok nóniusz ménje az adatlap szerint négyéves. Lázár János, a lovat tenyésztő Mezőhegyesi Ménesbirtok tulajdonosa „szupermén” jelzővel illette Főurat, majd azt írja, „a mezőhegyesi ménes mindig része volt a világpolitikának”. Az tény, a kormány nagyvonalúan támogatja a birtokot. Tavaly például 15 milliárd forintot csoportosítottak át a ménesbirtok alapítványának.

Fotó: Benko Vivien Cher / MTI

A török elnök részt vesz a Magyarország és Törökország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének századik évfordulója alkalmából meghirdetett, most kezdődő magyar–török közös kulturális évad hétfői nyitókoncertjén a Művészetek Palotájában. Erdoğan az idén másodszor látogat Magyarországra.

Novák Katalin államfő idén már harmadszor találkozik személyesen a török elnökkel, előbb a március 29. és 31. közötti törökországi hivatalos látogatásán folytatott megbeszélést vele Ankarában, majd augusztus 20-án Budapesten. Novák a Hősök terén katonai tiszteletadás mellett fogadta Erdoğan korábban.