Kastély-örökbefogadási programot hirdet a kormány

A Fenékpuszta majorság mintegy 3 milliárd forintból való felújítása után ismertette Lázár János, az Építési és Közlekedési Minisztérium vezetője a történelmi épületegyüttesek jövőbeli hasznosításának új stratégiáját. Ennek értelmében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) gondozásába kerül egyes épületek hasznosítása, míg másokat a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. irányítása alatt tartanának, mint például a keszthelyi Festetics-kastély, vagy a Fenékpuszta majorság.

Az MTI azt írja, hogy a kormány továbbá egy újító kastély-örökbefogadási programot tervez bevezetni, amely során nagy magyar vállalatok, mint az OTP, a Mol és a Richter, valamint más nemzetközi háttérrel rendelkező

cégeknek felajánlanák néhány kastély örökbefogadását.

Ezen program célja, hogy ezek az épületek minden magyar számára elérhetőek maradjanak, és hogy az örökbefogadók anyagi támogatást nyújtsanak az épületek fenntartásához, ami Lázár János szerint a Nemzeti Kastély és Várprogram folytatását jelenti.

Az Országgyűlés a közelmúltban elfogadott egy új törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi az állami tulajdonban lévő kastélyok és kúriák magánkézbe adását. A javaslat szerint természetes vagy jogi személyek kérhetik a tulajdonjogot vagy a vagyonkezelést ezekre az épületekre, cserébe azonban kötelesek fenntartani őket, és 99 éven át nem adhatják el. Lázár János erről azt mondta, a magyar állam tulajdonosa ugyan ezeknek a műemlékeknek, de nem képes megfelelően gondoskodni róluk, így a törvényjavaslat a magántőke bevonásával hivatott megőrizni és gyarapítani a nemzeti örökséget.

E törvényjavaslattal kapcsolatban a Momentum Mozgalom országos kampányt indított a kastélyok védelmében, és több helyszínen is tüntetéseket szervezett a privatizáció ellen.