Lázár: Nem mini-, hanem maxi-Dubajt fejlesztene a kormány Budapesten

150 évvel Budapest egyesítése után a kormány arról döntött, hogy egy új milleneumi városközpontot hoz létre Pesten, a Rákosrendező állami tulajdonú, de ki nem használt területén, ezzel meghosszabbítva az Andrássy utat – mondta Lázár János építési és közlekedési miniszter hétfői sajtótájékoztatóján. A Telex szerint a kormányfő kikötötte Lázárnak, hogy

középszerű projekt nem épülhet, így nem mini-, hanem maxi-Dubajt fejlesztene a kormány a területen.

Lázár ezután megjegyezte, hogy határozottan magyar fejlesztést akarnak, nem valaminek a másolatát.

A budapesti Rákosrendező pályaudvar területét maga Lázár János javasolta Orbánnak. Az állami tulajdonban lévő, több mint 1,3 millió négyzetméteres területe jelenleg egy rozsdaövezet, egy illegális szemétlerakó, amit vállalatok és magánszemélyek részben legálisan, de nagyrészt illegálisan használnak, mondta a miniszter a tájékoztatón.

Első körben mintegy 20 milliárd forintból tisztítanák meg a több mint egymillió négyzetméteres területet, majd részben állami pénzből, részben magántőke bevonásával fejlesztenék azt. Az állam 300 ezer négyzetmétert hasítana ki közlekedési fejlesztésekhez, a maradék 900 ezer négyzetmétert pedig kettéosztanák: 60–65 hektáron magánberuházó bevonásával egy új városrész épülne, a maradék területen pedig az állam a sínek lefedésével egy nagy közparkot hozna létre.

Lázár úgy fogalmazott, az új városnegyedben minden épülne a lakásoktól az irodákon át egészen a kulturális funkciókig. Nagyjából 1 milliárd euróból fejlesztenék a területet Lázár szerint, míg a magánberuházótól legalább 5 milliárd eurót várnának el. Ehhez jelenleg egy nemzetközi államközi szerződést dolgoznak ki.

A nemzetközi szerződéstől számítva 3–4 éven belül el kell készülnie a beruházásnak, mert a beruházó pénzt akar keresni.

Az építési és közlekedési miniszter sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta, hogy a dubaji világrekorder Burzs Kalifát is építő Emaar Properties vállalattal tárgyanak a projektről, de a körülmények erősen utalnak rá, hogy igen. Lázár szerint Dubaj világszínvonalú város, épp ezért nem szereti a sajtóban is emlegetett mini-Dubaj hivatkozást, hiszen ez szóba sem jöhet, csak maxi-Dubaj. Lázár a Mol-tornyot továbbra is tájsebnek gondolja, de mint mondta, sajnos az ősbűn már megtörtént. Az sem tetszene neki, ha a Hősök tere fölé felhőkarcolók tornyosulnának.

Fotó: Soós Lajos / MTI