Korrupt állatorvosok csempészték ki a kisállatokat Magyarországról, most mind a tízen a vádlottak padján ülnek

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség vádalt emelt tíz ember ellen a Gyulai Törvényszéken üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt. Az elkövetők a vonatkozó jogszabályok megszegésével kisállatokat szállítottak Magyarországról az Európai Unió tagállamaiba, áll az ügyészség közleményében.

Az ügyben még 2021-ben indult eljárás a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján. Abban az évben májusban, a NVSZ és a nyomozó ügyészség Békés vármegyében egy összehangolt bűnügyi akciót hajtott végre. A vádirat szerint egy vezető beosztású hatósági állatorvos, és egy szolgáltató állatorvos hivatalos személyként, készpénzért cserébe kölyökkutyákat szállított Magyarországról az Európai Unió más országaiba. Erről több kutyakereskedő és egyéb technikai, valamint logisztikai feladatokat ellátó személlyel állapodtak meg az elkövetők 2019-ben.

A megállapodás alapján az állatkereskedők a külföldi vásárlók által leadott megrendeléseknek megfelelő fajtájú, ivarú, a nemzetközi forgalmazásra vonatkozó szabályok által kívánt veszettség elleni oltással, egyedi megjelöléssel nem rendelkező, a megengedettnél fiatalabb kutyákat, illetve esetenként macskákat vásároltak fel.

Az állatorvos a szállítás érdekében biankó kisállat útleveleket állított ki anélkül, hogy bármilyen vizsgálatot vagy beavatkozást elvégzett volna az állatokon. A vezető beosztású állatorvos a segítőjével rögzítette az internetes nyilvántartásokban a fiktív adatokat, vizsgálat nélkül igazolta az állatok szállításra való alkalmasságát, és kiállította a szállítmányokat kísérő bizonyítványokat.

Az elkövetési időszakban 79 szállításhoz kapcsolódóan, több mint 33 millió forint összegben került sor jogtalan előny elfogadására, valamint több mint 5 ezer kisállatról állítottak ki valótlan tartalmú útlevelet.

Az ügyészség a vádlottak többségénél végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt, a legsúlyosabb büntetési indítvány beismerés esetén nyolc év lehet.