Népszava: A példátlan adósság miatt meneszthették az országos kórházi főigazgatóság vezetőjét

Az ágazatban közszájon forog, hogy leváltották Jenei Zoltánt az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) vezetőjét, valamint gazdasági főigazgató-helyettesét Tóbiás Tamást, írja a Népszava a MedicalOnline-t is idézve. A népszava úgy tudja, a kormányzat Jenei Zoltánt tette felelőssé a szektor idei példátlan eladósodásáért és azért is, mert a gazdasági-műszaki üzemeltetés leválasztása a kórházakról nem bizonyult sikertörténetnek.

A változástól remélték a lap szerint, hogy az intézmények megszabadulhatnak minden, nem közvetlenül a gyógyítást érintő kiaadástól. Csakhogy a feladat leválasztásakor a kórházak azzal szembesültek, hogy több százmilliós végkielégítést kell előteremteniük, mert a szakembereik nem vállalták a munkát az új feltételekkel, ez pedig növelte az adósságot.

Azt szintén a Népszava írta meg reggel, hogy mintegy 7,8 milliárd forintos adósságot halmozott fel a Szegedi Tudományegyetem klinikai központja. Rásky György, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a lapnak elmondta, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint az adósság 71 százalékának rendezésére adott forrást a magyar állam.

A tartozásokra fordítható 90 milliárd forint kifizetése után azonban még mindig marad csaknem 36 milliárd forint adósság, ráadásul rendkívül egyenlőtlenül oszlik el az egyes intézményeknek nyújtott adósságrendezés.