Szegedi orvost szavaztak a MOK élére

192-en szavaztak érvényesen, ebből 109 szavazatot kapott Dr. Álmos Péter. Dr. Meglécz Katalint és Dr. Böszörményi-Nagy Gézát választották meg alelnöknek – közölte szombaton a Magyar Orvosi Kamara.

A küldöttközgyűlést az új elnök zárta, megköszönte a bizalmat megválasztott tisztségviselő társai nevében is és mint mondta, azon fog dolgozni, hogy azok bizalmát is kiérdemelje, akik most úgy gondolták, hogy nem volt érdemes indulni. Reméli, hogy négy év múlva is egy egységes kamara lesz, nem férkőzik közéjük a megosztottság és a polarizáció.

Dr. Álmos Péter a Szegedi Tudományegyetem Pszichiátriai Klinika egyetemi adjunktusa, korábban, amikor alelnöknek indult, azzal érvelt, hogy „az orvostársadalom kohézióját javítani kell, az elmúlt évtizedben felgyorsult egzisztenciális és szakmai fragmentálódás felszámolása elengedhetetlen. Fontos, hogy a társadalom is felelősnek érezze magát a gyógyítói sorsáért, ehhez a Kamara társadalmi  kapcsolatait erősítenünk kell, különös tekintettel a lemorzsolódó rétegekre.”

Kutatóként érdeklődési területe a mentális betegségek molekuláris genetikai és neurokognitív háttere. Korábban Jedlik Ányos Nemzeti Kiválóság Ösztöndíjban, EMBO Molecular Medicine Awardban részesült, a Nemzeti Agykutatási Programban témavezető volt, Németországban és Olaszországban egy-egy évet töltött tanulmányúton.

Frissítés – 19:05

A hírt Botka László szegedi polgármester is kommentálta. Mint írta, „büszkék vagyunk Dr. PhD Álmos Péter doktor úrra. Nehéz dolga lesz, egy szörnyű állapotban levő magyar egészségügyben kell küzdenie szakmai érvekkel a betegekért és az orvosokért! Sok sikert kívánunk, Szeged támogatni fogja!”