Lesz hal idén, itt vannak a várható árak

Bőséges lesz a karácsonyi halkínálat, a csapadékos időjárás kedvezett a haltermelőknek, így az idén jobb eredményt értek el, mint az elmúlt évben – közölte Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Ma-Hal) elnöke, aki egyben a Tógazda Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója, az MTI-vel.

„A termelők az idén 10–12 százalékkal alacsonyabb áron értékestik a halat” – mondta el Németh István. A piacon, illetve az árusító helyeken a ponty fogyasztói ára kilogrammonként 1700–2500 forint, míg a harcsáé 4–6 ezer forint között alakul. Egy kilogramm süllő 7–8 ezer forintba kerül. A feldolgozott halat ennél magasabb áron kínálják. Az üzletekben az import lazac is megtalálható, de a Ma-Hal mindenkit a magyarországi hal fogyasztására biztat. Egyik előnye, hogy „alacsonyabb az ökológiai lábnyoma, és sokkal szigorúbb az élelmiszerbiztonsági ellenőrzés, mint a távoli országokból érkező halaknál” – fogalmazott Németh.

Ismertetése szerint Magyarországon az egy főre jutó éves halfogyasztás – amelynek közel fele karácsonykor kerül az asztalra – 6,5–7 kilogramm, míg az európai uniós átlag 22–23 kilogramm, bár a tengerrel rendelkező országokban – Spanyolországban, Franciaországban és Portugáliában – tradíciója van a halfogyasztásnak, ami jelentősen növeli az átlagfogyasztást.

Magyarországon évente 22–24 ezer tonna étkezési pontyot termelnek. Jelenleg tart az őszi halászati időszak, ezért még nincsenek összesített adatok, de a termelés mennyisége várhatóan 15–20 százalékkal meghaladja az előző évit. Az idei csapadékellátás megfelelt a halgazdaságoknak, a dunántúli völgyzárógátas, valamint az alföldi körtöltéses tavak bőségesen kaptak vizet.

Fotó: Bálint András / Szegeder

„Az ágazat eredményességét az idén az alacsonyabb takarmányárak is segítették. A tavalyi magas árakat a kormány és az Európai Unió krízistámogatással – hektáronként 101 ezer forinttal – kompenzálta” – tette hozzá a Tógazda Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A magyar tulajdonú Tógazda Halászati Zrt. 1800 hektáron, az ország 7 megyéjében mintegy 70–75 halastóban folytat halgazdálkodást. 2022-ben 1,3 milliárd forint árbevétel mellett közel 40 millió forint eredményt értek el. Az idén hasonló bevételre számítanak az MTI beszámolója szerint.