Még karácsony előtt sztrájkolnának a MÁV és a Volán dolgozói, ha nem kapnak elfogadható béremelési ajánlatot

Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) a Facebook-oldalán közölte beszámolójukat arról a bértárgyalásról, ahol a MÁV-Volán-csoport részéről nem érkezett béremelési ajánlat. Az ajánlat hiánya miatt a SZAKSZ sztrájktárgyalást kezdeményez. Pafféri Zoltán vezárigazgató szerint azért maradt el a béremelési ajánlat, mert neki erre nincsen felhatalmazása, de ezért is kérte meg a megjelent szakszervezeteket, hogy fogalmazzák meg bérigényüket.

Dobi István, a SZAKSZ elnöke a Mércének „nagy nullaként” értékelte a tárgyalást és véleménye szerint nem vehető komolyan egy olyan bértárgyalás, ahol a munkáltató nem is tesz bérajánlatot, és a tárgyalás menetéről sem egyeznek meg a felek. A sztrájktárgyalásra jövő péntektől számítva egy hét áll majd rendelkezésre, és Dobi szerint,

ha ez idő alatt nem kapnak olyan ajánlatot, ami elfogadható, akkor kétnapos sztrájkot tartanak majd, még az ünnepek előtt.

A szakszervezeti vezető a lapnak elmondta azt is, hogy összesen kilenc szakszervezet ül a tárgyalóasztalnál, ebből kettő volános, de egyedül a SZAKSZ akarja nyomásgyakorlás alatt folytatni a tárgyalásokat. A szakszervezetek közül a SZAKSZ él a legmagasabb bérfejlesztés igényével, 25 százalákot szeretnének elérni. Dobi szerint a többiek úgy lehetnek vele, hogy még ráérnek, de közben mindjárt itt az év vége.

Hozzátette azt is, hogy a munkáltató valószínűleg mindent megtesz a bíróságon azért, hogy a sztrájk ne legyen hatásos, bár a sztrájk hírét ugyanakkor higgadtan fogadták. Úgy gondolja a cég az végi úgynevezett lojalitási jutalommal csillapítani akarja a dolgozókat, eltántorítani őket a sztrájktól, de Dobi erről azt mondta, hogy „10 500 buszvezetőt nem lehet kirúgni, és ez nem is gyakorlat. Három évtized alatt sok sztrájkot megtartottunk. Ha ezt fegyelmezetten végigcsinálnánk, igenis oda lehetne csapni egyet.”