Szabó Bálint szerint Lázár János és Botka László egy kastélyban szoktak találkozni

A „botrány” kifejezés nem sértő számára, inkább a politikus szó az, ami zavarja, mondta Szabó Bálint vasárnap este a Nyugat.hu podcastjában. A politikussal először pannonhalmi diákéveiről esett szó, ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy „volt egy ilyen romantikus gondolatom, hogy pap lennék, de a lányok jobban tetszettek, mint a reverenda”, és az egyházi létet sem tartotta fenékig tejfelnek.

II. János Pál pápával 14 évesen találkozott Pannonhalmán, mint mondta, meghatározó élmény volt. „Mindegy, fiúk, hogy római pápák lesztek mint én, vagy csak pannonhalmi főapátok, orvosok, ügyvédek vagy édesapák, van valami feladatotok, küldetésetek a világban” – idézte fel a pápa szavait 1996-ból.

Szabó letartóztatásának körülményeiről is beszélt, amikor arról kérdezték, hogy jutott eszébe dudálva bevágni az Orbán Viktort is szállító konvojba. A volt szegedi önkormányzati képviselő elmesélte, hogy azóta volt szerencséje megkérdezni személyesen a miniszterelnököt, hogy valóban a konvojban volt-e. Szabó szerint ez Kötcsén történt, és Orbán azt felelte, Budapesten sem volt. Szabó azt mondja, amikor megkörnyékezte a konvojt, azt hitte, Orbán is ott van, de hamar „kiderült” számára, hogy ez nem így van.

Az interjú mélyebben érintette Szabó magánéletét is, például azt, hogy szülei hogyan kezelték, hogy fiuk börtönben van. Apja azt mondta, viselje büszkén a történteket. Arról röppentek már föl pletykák, hogy az exképviselő elvált az elmúlt időben, ezt most meg is erősítette, mint mondta, első újta a szolnoki bíróságra vezetett a börtönből. „Mindent elveszítettem, amit egy ember elveszíthet” – mondta.

Volt feleségével nem is beszélt a börtön óta négyszemközt, mint mondta azért, mert „speciális helyzetben” vannak, amely „arra kényszerít”, hogy ne beszéljenek. Szabó itt hozzátette, hogy nem sokon múlt, hogy a feleségét is elítéljék, mivel az exképviselő az ő nevén lévő autóval vette üldözőbe a konvojt. „A gyermekünk védelme érdekében neki nem volt más útja, mint a mi utunkat teljesen szétválasztani.” Szabó a műsorvezető visszakérdezésére kijelentette, hogy veszélyessé vált családja számára.

A börtönidővel kapcsolatban Szabó azt mondta saját magáról, hogy egy szereplésmániás, feltűnési viszketegséggel küzdő valaki, akitől mindent elvettek azzal, hogy a börtönben külön zárkában volt, és nem tudott senkivel sem komminákálni rendesen. A témát összegezve azt mondta, megérte az egész, mert a személyisége megérkezett a helyére, benőtt a feje lágya.

Később Lázár János is feljött, vele azt mondta, legutóbb letartóztatása előtt pár nappal találkozott, amikor behajtott családostul a batidai kastély udvarára, éppen amikor Lázárék is megérkeztek feleségével és gyerekeikkel. Szabó itt állítólag elmondta Lázárnak egy „nem éppen kedélyes beszélgetés” során, hogy nem tetszik neki, hogy látszólag ellenfelek Botka Lászlóval, „a valóságban meg úgy hallom, hogy az egyik kastély vendége a szegedi polgármester szokott lenni”.

Szabó szerint az elmúlt 25 évben összesen öt ember volt hatással a magyar politikára: Orbán Viktor, Lázár János és Kubatov Gábor az egyik oldalon, a másodikon pedig Gyurcsány Ferenc és Czeglédi Csaba.