A tél még messze, de a Magyar Közút már felkészült a hóra

A Magyar Közút NZrt. a jogszabályi előírások szerint, időjárástól függetlenül minden év november 10-én téli üzemmódra áll át. Nemrég még hőségrekordok is dőltek, az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint nem most lesz tél. Az Időkép viszont azt írja, hamarosan hideg levegő áramlik be hazánk fölé, és némi csapadék is lehet, így aztán előfordulhat, hogy az ország legmagasabb pontjain minimális hó eshet, de nem tartósan.

Az állami közútkezelőnél a téli időszakra átállás azt is jelenti, hogy péntektől 12 órás váltott műszakokban, 0–24 órában rendelkezésre állnak a közutasok, és ha az időjárás is úgy dönt, síkosságmentesítenek és hóeltakarítanak a kezelésükbe tartozó 31 ezer kilométernyi közúthálózaton. Amint kilátásban van az igazi tél, a társaság beszámol minden tervezett intézkedéséről és felszereléséről.

A Magyar Közút 80 mérnökségén, 19 megyei és központi irányításán keresztül több mint 2600 munkatárs dolgozik idén a téli üzemben. Ehhez 709 hóekével felszerelt teherautó, 175 rakodógép és 124 hómaró is társul majd. Rendkívüli időjárási helyzetekben pedig országosan 651 úgynevezett lehívható munkagépet is bevethet majd a közútkezelő.