1600 embercsempészt engedtek ki a magyar börtönökből

Túlzsúfolttá váltak a külföldi embercsempészek miatt a börtönök, ezért április óta többségüket gyakorlatilag kiengedik és kiutasítják Magyarországról. Egy írásbeli válaszból most kiderült, hogy eddig 1634 külföldi embercsempészt engedtek szabadon – vette észre az Economix.

Rétvári Bence államtitkár tájékoztatása szerint azok, akik más súlyosabb bűntények elkövetésében nem voltak érintettek és vállalják, hogy 72 órán belül elhagyják az országot, szabadon távozhatnak. Azonban, ha nem tesznek eleget a távozási kötelezettségüknek, vagy visszatérnek az országba, a rendőrség ismét őrizetbe veszi és a legközelebbi börtönbe szállítja őket.

A kormány korábban azt kommunikálta, hogy a börtönökben lévő embercsempészek fenntartása jelentős, éves szintű anyagi terhet jelent. Rétvári ezzel összhangban említette meg, hogy a magyar büntetés-végrehajtási intézmények nem az ilyen jellegű, multikulturális népesség fogadására lettek kialakítva. A jelenlegi fogvatartottak közül 8,5 százalékot az embercsempészek tesznek ki.