Karácsony Gergely létrehozza az ellenzéki pártok budapesti szövetségét

Nem engedünk '56-ból, nem engedünk '89-ből és nem engedünk abból, hogy hazánk egyszer a szabad és egyenlő polgárok közös otthona, köztársaság legyen – mondta a főpolgármester hétfőn, a fővárosi önkormányzat és civil szervezetek az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján tartott budapesti ünnepi demonstrációján, amelyen bejelentette: vállalja, hogy létrehozza az ellenzéki pártok budapesti szövetségét a jövő évi önkormányzati választásra.

„Ez egy nagyon fontos szövetség, de még nem teljes. A köztársasági oldal pártjainak is csatlakozniuk kell hozzá. Sajnos ők időnként azzal vannak elfoglalva, hogy kik közülük a legnagyobb kicsi, és nem azzal, hogy hogyan teszünk végre közösen nagy dolgokat” – mondta a főpolgármester a Telex tudósítása szerint.

Karácsony Gergely a budapesti Oktogonnál Szabadság! Érted. címmel meghirdetett rendezvényen úgy fogalmazott, október 23-a a köztársaság ünnepe: az 1956-os forradalomban születetett köztársaságé, az 1989. október 23-án kiáltott harmadik magyar köztársaságé, és azé a negyedik köztársaságé, amit a szívünkben hordunk”. Mint mondta, az állam ma a nem köz társasága, csak egy részvénytársaság. Köztársaságban élni annyit tesz szerinte, hogy igyekszünk jól bánni egymással. Úgy véli, az 1956-os forradalom hősei ilyen közös hazát akartak.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A civil szervezetek megmozdulására fél ötkor kezdődött a gyülekező, ekkor már több százan voltak a Hősök terén, többségükben hatvan év fölöttiek és tizenévesek. Ezután nem sokkal megindultak a Kölcsey Ferenc Gimnázium felé, ahonnan tanárokat rúgtak ki polgári engedetlenség miatt, majd az orosz nagykövetség előtt emlékeztek az 1956-os vérengzésekről és a jelen ukrán áldozatairól. A Terror házánál pedig a diktatúra áldozatairól emlékeztek meg, ezután értek az Oktogonra, ahol beszédeket tartottak.

Nagyjából megtelt a Corvin köz is még hétfő délután, pár százan gyülekeznek a Mi Hazánk rendezvényén. Ők voltak az egyetlen párt, akik nagyobb utcai megmozdulást szerveztek. Toroczkai László szerint Orbán rendszere azon az úton halad, amilyen a Kádár-rendszerben is volt. Eközben a Momentum vörös festékkel öntötte le a kordonokat a Karmelitánál, a Jobbik pedig lyukas zászlót feszített ki a Képviselői Irodaházra.

A Fidesz kommunikációs igazgatója, Hollik István a nap végén aztán arról posztolt, hogy míg a kormánypártok méltósággal ünnepeltek, „baloldal viszont ismét bizonyította, hogy csak balhézni és rongálni tud”.