Emlékérméket bocsátanak ki Karikó Katalin és Krausz Ferenc tiszteletére

A Magyar Nemzeti Bank társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója, Hergár Eszter jelentette be az Inforádióban azt, hogy a jegybank húszezer darab emlékérmét bocsát ki a következő évben a nemrég Nobel-díjat kapott Karikó Katalin és Krausz Ferenc tiszteletére. Az MNB arra számít, hogy az érmék azonnal elfogynak majd, mint ahogyan az a korábbi extra kibocsátásoknál is történt.

Az MNB 2012-ben indította el a magyar Nobel-díjasokat ábrázoló érmesorozatát. Először Szentgyörgyi Albert, tavaly pedig Kertész Imre tiszteletére bocsátottak ki ovális alakú érméket, de Hergár az interjúban elmondta, hogy már tervezik az 1994-ben Nobel-díjjal kitüntetett Oláh György kémikus előtt tisztelgő érmét is.

A jegybank nem először tiszteleg Karikó Katalin munkássága előtt. Tavaly 15 ezer forint névértékű ezüst- és 3 ezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátottak ki Karikó hozzájárulásával, az mRNS-alapú vakcinák találmányának elismerésére.

Fotó: Magyar Nemzeti Bank

A Magyar Nemzeti Bank további érmekibocsátásokat tervez, így 5-5 ezer példányt készítenek majd a Kúria alapításának 300., valamint a Deák Ferenc születésének 220. évfordulójának emléket állító érmékből.