Gulyás Gergely nem szeretné, ha a választáson indulók külföldről kapnának támogatást

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy a szuverenitásvédelmi törvény elsődleges célkitűzése az lesz, hogy

lehetetlenné tegyék, hogy egy választáson jelöltet állító párt, szervezet, külföldről kapjon támogatást,

derül ki a Telex tudósításából. Gulyás a Karácsony Gergely nevével fémjelzett 99 Mozgalomról is beszélt, ami szerinte egy, a politikában ritkán látható és nyilvánvaló lebukás. Hozzátette azt is, hogy a főpolgármester a mai napig nem ad kézzelfogható magyarázatot, hogy honnan van 506 millió forint, amely többségét euróban és fontban fizették be a mozgalom számlájára.

Kocsis Máté még a Fidesz-KDNP esztergomi frakcióülése után arról bezsélt a sajtó képviselőinek, hogy nemsokára benyújtják az úgynevezett szuverenitásvédelmi törvénycsomagot. Kocsis azt mondta, hogy ezzel „borsot akarnak törni” vele a szerintük „külföldről finanszírozott baloldali újságírók, álcivilek és dollárpolitikusok” orra alá. A törvénycsomag tartalmazni fog majd alaptörvény-módosítást, illetve a büntetőtörvénykönyv módosítását is. A Fidesz frakcióvezetője szerint

„mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy aki külföldön dollárért árulja a saját hazáját, azért itthon felelnie kell a törvény előtt”.

Nem sokkal a csütörtöki kormányinfó előtt jelentette be Orbán Viktor a Facebook-oldalán, hogy a kormány novemberben nyugdíjkiegészítést fog fizetni a nyugdíjasoknak. „Novemberben átlagosan félhavi nyugdíjjal többet visz majd a postás. Pontos elszámolás, hosszú barátság, a nyugdíjasok számíthatnak ránk” – fogalmazott a miniszterelnök.

Gulyás a kormányinfón a nyugdíjkiegészítésről elmondta, hogy a korábban becsült nyugdíjemelést, amely 15 százalék volt, ki kell egészíteni 3,5 százalékkal, mivel a várható nyugdíjas infláció 18,5 százalék lesz. A központi költségvetésnek mindez 190 milliárd forintjába fog kerülni, egy 210 700 forintos átlagos havi nyugdíjnál pedig 6532 forintot jelent majd, de éves szinten 85 ezer forinttal kapnak majd töbebt a nyugdíjasok.