Egy ezresért utazhatjuk körbe az országot az autómentes napon, a kerékpárjegy ingyenes lesz egy hétig

A hagyományosan szeptemberben megrendezett Európai mobilitási hét és Autómentes nap rendezvényekkel arra ösztönzik a közlekedőket, hogy az egyéni közlekedési eszközök helyett vegyék igénybe a fenntarthatóbb, zöld közösségi közlekedést. Ehhez kapcsolódóan az Építési és Közlekedési Minisztérium kezdeményezésére a MÁV-Start és a GYSEV járatain

ingyenes a kerékpár szállítása, az erre alkalmas járatokon, beleértve a tram-traint is

szeptember 16. és 22. között. A díjmentes kerékpárjegyek a vasúti pénztárakban, – egyéb fizetős jeggyel együtt az automatákból és az online felületeken –, illetve a vonat fedélzetén pótdíj nélkül (ha egyébként menetjeggyel vagy bérlettel rendelkezik a tulajdonos) megváltható. A kerékpárjegy viszonylata az utas menetjegyének viszonylatával egyezően váltható meg. 

Ezen kívül szeptember 22-én, az Autómentes napon a MÁV-Volán-csoport és a GYSEV játarain a helyközi közlekedésben 990 forintért megváltható, úgynevezett „autómentes napijeggyel lehet utazni. Ezt aznap minden online csatornán, jegykiadó automatában, a pénztárakban és a Volánbusz-járatok fedélzeten is meg lehet vásárolni. A kedvezményes napijegy

  • kizárólag belföldi utazásra,
  • 2. kocsiosztályon vehető igénybe,
  • csak helyközi járatokon.

1. kocsiosztály igénybe vétele esetén a teljesárú kocsiosztály-különbözeti díjat meg kell fizetni, valamint a szükséges helyjegyeket és felárakat (például autóbuszokon távolsági kiegészítő jegyet) is meg kell vásárolni a jegy mellé.

A Volánbusz egyes helyi járatain szintén kedvezmények várják az utasokat: Bonyhádon, Dunaújvárosban, Sopronban és Szentesen szeptember 22-én, míg Ajkán, Baján és Csongrádon szeptember 16. és 22 között mindenki díjmentesen utazhat a helyi járatokon.

Szegeden szintén szeptember 16. és 22. között,

egy személygépkocsi érvényes forgalmi engedélyének felmutatásával két felnőtt és három gyermek veheti igénybe menetjegy váltása nélkül a helyi buszokat.

Az Európai Mobilitási Hétvégén, szeptember 16-án és 17-én a MÁV–Volán-csoport is képviselteti magát. A Budapesti helyszín mellett a Volánbusz munkatársai Győrben, Szegeden és Székesfehérváron is részt vesznek az Európai Mobilitási Héthez kapcsolódó eseményeken: Szegeden szeptember 22-én, pénteken egy BYD K9UD típusú, szintén elektromos meghajtású járművet állít ki a társaság.

Fotó: Bálint András / Szegeder