Novák Katalin: A családi élet egy megbízhatóan járó gyorsvonat, és ha lemaradunk róla, többet nem tudunk rá felkapaszkodni

Ha nem születik több gyermek, lemondunk a jövőnkről, a magyarság megmaradásáról – nyilatkozta Novák Katalin köztársasági elnök a Mandiner című lapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban. A köztársasági elnök a csütörtökön kezdődő Budapesti Demográfiai Csúcs kapcsán beszélt leginkább, amiről azt mondta, hogy ötödik alkalommal szervezik meg, idén öt kontinens harminc országából hatvanöt felszólalót várnak.

Novák szerint a családpárti erők legnagyobb nemzetközi fóruma a családról, mint a biztonság zálogáról szól. Az állam- és kormányfők mellett részt vesz a fórumon mások mellett James Heckman Nobel-díjas közgazdász, Jordan Peterson pszichológus és Nick Vujicic is. Emellett Elon Muskot is meghívták, és arra a kérdésre, hogy szerinte eljön-e, azt válaszolta: „Spontán ember hírében áll, még az is lehet, hogy berepül az űrhajójával. Szeretettel várjuk.”

„Nehezen hittem el, hogy lesz visszaút a munka világába. Annyit tudtam, hogy a gyermekvállalásnál kicsúszhatunk az időből. Ilyen a biológia. Olyan ez, mintha lenne két sínpár, az egyik a családi élet, a másik a karrier.

Előbbin egy megbízhatóan közlekedő gyorsvonat jár, ami egy ponton elhagyja az állomást, és ha lemaradunk róla, többet nem tudunk rá felkapaszkodni.

A másik sínen gyakran indulnak szerelvények, itt később is felszállhatunk akár egy személy-, akár egy gyorsvonatra” – fejtette ki azt, hogy szerinte milyen volt a gyerekvállalásról dönteni. Ugyanakkor a gyerekvállalásra nincs tökéletes időpont szerinte. „Amikor arról van szó, hogy bátorítani kell a fiatalokat a családalapításra, azt is őszintén el kell mondani, hogy anyának lenni gyönyörű, de sokszor az elviselhetőség határáig fárasztó feladat.”

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A férjéről is mesélt a lapnak, mint mondta, amikor kell, részt vesz a protokolláris eseményeken, de nem keresi ezeket a helyzeteket.

„A család olyan nekem, mint egy telefonnak a töltő.

Ha fáradtan megyek is haza, este beszélgetünk, együtt vagyunk, így másnap ismét feltöltődve tudok nekiindulni a következő feladatnak.” Azt is megjegyezte férje kapcsán, hogy „nem szeretek rózsaszín képet festeni a családunkról, a házasságunkról sem, mert feszültség, összezördülések nálunk is előfordulnak. A gyerekek előtt viszont nem vitázunk a nevelési elveken. Szövetségesek vagyunk. Úgy van ez, mint a diplomáciában: csukott ajtók mögött megbeszéljük, miben nem értünk egyet, de kifelé, jelen esetben a gyerekek előtt egységesen lépünk fel.”

A csökkenő magyar népességre vonatkozó kérdésre válaszolva szerinte nem csupán arról van szó, hogy minden évben kevesebb gyerek születik, mint ahány ember meghal, hanem arról is, hogy húsz százalékkal kevesebb a gyermekvállalási korban lévő nő, mint két évtizeddel ezelőtt. A pápa is a modern kor egyik aggasztó jelenségének látja, hogy míg régebben egy családban öt-hat gyermek született, ma jó, ha kettő. Ma Európában nincs olyan nemzet, amely önerőből képes fennmaradni.

Novák Katalin, aki szerint az állam abban tud segíteni, hogy a családalapításnak minél kevesebb anyagi akadálya legyen, és ne járjanak rosszabbul a gyermeket nevelők azoknál, akik nem akartak családot alapítani. Véleménye szerint ezt a segítséget a többség szívesen fogadja, és mára Magyarország sokak számára követendő példává vált. A pápai látogatást felidézve elmondta, hogy Ferenc pápa nagyra tartja a magyarokat, értékeli a kereszténység melletti kiállásukat.