Izraeli nagykövetség: Lázár János szavainak nincsen helye a modern Magyarországon

A hétvégén Kenderesen, a szülőfalujában ünnepelték kormánypárti politikusok Horthy Miklós újratemetésének harmincadik évfordulóját. Az eseményen részt vett többek között Fazekas Sándor, az Orbán-kormány volt agrárminisztere és a Horthy Miklós Alapítvány kuratóriumi alelnöke, F. Kovács Sándor fideszes képviselő, Barabásné Forgács Edit, Bánhalma fideszes polgármestere, de még Kásler Miklós volt miniszter is. Nem utolsó sorban pedig a közlekedési és építési miniszter, Lázár János is megjelent Kenderesen azért, hogy a Horthy családot is bemutató vasúttörténeti kiállítást avasson fel.

Lázár az eseményen elmondott beszédében Horthy Miklós tetteit méltatta, szerinte azért gyültek össze Kenderesen, hogy fejet hajtsunk és emlékezzünk.” A közlekedési miniszter a Telex újságírójának azt mondta, hogy Horthy objektív értékelése várat magára,de teljesítménye ugyanakkor „a mai napig megkérdőjelezhetetlen”.

Horthy, ha valami, akkor három dolog: kivételes államfő, igaz magyar hazafi és hős katona.

– tette hozzá a miniszter.

Lázár János kijelentései nagy felháborodást keltettek a magyarországi zsidó közösségeken belül. Frölich Róbert, országos főrabbi Horthy két egykori levelével reagált a megszólalásra, amelyekben a volt kormányfő például Hitlernek fejtegette, hogy mit terveznek a Magyarországon élő zsidó származású emberekkel. Frölich szerint ez

„Világos és egyértelmű beszéd. Az összes ilyen beszéd miatt nem ismerhettem meg az apám családját, anyám családjának nagy részét. Meg lettek teremtve tudniillik a feltételek.”

A főrabbi után most Izrael magyarországi nagykövetsége is reagált Lázár szavaira. Szerintük „egy olyan személy dicsőítésének, akinek tettei tragédiát hoztak a magyar népre, különösen a zsidó honfitársaira, akik közül mintegy 600.000 ártatlan férfit, nőt és gyermeket gyilkoltak meg, nincs helye a modern Magyarországon.” A nagykövetségen és a főrabbin kívül, Szijjártó Péternek a Mazsihiszt is meg kellett nyugtatnia Lázár kijelentései miatt. A külügyminiszter csütörtökön találkozott Grósz Andorral, a szervezet vezetőjével, hogy biztosítsa Grószt a kormány antiszemitizmussal szemben alkalmazott zéró toleranciájáról.

Szegeden közel egy évvel ezelőtt akart emléktáblát avatni Horthy Miklósnak a Vitézi Rend helyi szervezete. Az átadó ünnepségre a térség legnépszerűbb Fidesz-KDNP-s politikusát, Mihálffy Bélát is meghívták, hogy mondjon beszédet. Mihálffy később tagadta, hogy elfogadott volna bármilyen invitációt, de a Vitézi Rend cáfolta az országgyűlési képviselőt, mivel szerintük az eredeti terv szerint mondott volna beszédet Mihálffy, de ezt a szándékát később visszavonta. Az eseményt végül nem tartották meg, az emléktábla avatását is visszamondták, csakúgy mint a politikus beszédét.