Lázár: Manapság a politikában a mellébeszélésnek, sunnyogásnak, a hazudozásnak és a gyávaságnak nagy divatja van

Szülőfalujában, Kenderesen ünnepelték a hétvégén Horthy Miklós újratemetésének harmincadik évfordulóját. Több fideszes politikus, így Fazekas Sándor, az Orbán-kormány volt agrárminisztere és a Horthy Miklós Alapítvány kuratóriumi alelnöke, F. Kovács Sándor fideszes képviselő, Barabásné Forgács Edit, Bánhalma fideszes polgármestere, de még Kásler Miklós volt miniszter is megjelent. Az eseményen részt vett még Novák Előd, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője is, míg Lázár János közlekedési és építési miniszter a Horthykat is szerepeltető vasúttörténeti kiállítást avatott Kenderes vasútállomásán, írja a hvg.hu.

A megemlékezésről magáról a Telex számolt be riport formájában, melyben azt írják, Lázár a beszédében arról szólt többek között a szakadó esőben, hogy „manapság a politikában a mellébeszélésnek, sunnyogásnak, a hazudozásnak és a gyávaságnak nagy divatja van. Én azt gondolom, hogy világosan és egyértelműen kell beszélni: ma, akik itt összejöttünk, azok tisztelik Horthy Miklóst és emlékét, tisztelik Horthy Istvánt és emlékezetét. Azért jöttünk össze, hogy fejet hajtsunk és emlékezzünk.” A miniszter szerint

Horthy, ha valami, akkor három dolog: kivételes államfő, igaz magyar hazafi és hős katona.

Lázár azt mondta, Horthy 1919-ben megmentette az országot attól a sorstól, amit „a nyugati nagyhatalmak” Magyarországnak szántak.

A közlekedési miniszter ezután azt fejtegette a Telex újságírójának, hogy Horthy objektív értékelése várat magára: „Minél távolabb kerülünk időben 1920–1944-től, annál objektívebben tudjuk megítélni. (...) Rendkívül sok az érzelem a [Horthy megítéléséről szóló] kérdésben, sok idő kell, hogy ez a kép letisztuljon”. Horthy a miniszter megítélésében nem fekete-fehér, teljesítménye ugyanakkor „a mai napig megkérdőjelezhetetlen”.

A cikkben megjegyzik, ironikus, hogy az újság fotósa pont azért késett két órát az eseményről, mert a MÁV vonatai Békéscsaba felől minden átszállásnál csúsztak. „Aztán Lázár bemegy, megtekinti a kiállítást, amely Horthy István korábbi MÁV-elnökről mesél, elidőzik egy Horthy-filmen.” Lázár azt is elmondta a lapnak, hétfőn nem ment el a kriptába – mint 2019-ben, amikor ezzel felháborodást keltett, de „valószínű, hogy visz még egy szál virágot” Horthynak, szokott ugyanis járni erre máskor is.

Fotó: Lázár János / Facebook