Orbán szerint nehéz dolgunk van, mert Ukrajna bemondta az unalmast

Szokásos péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök ismét érintette az inflációt, a béremelést és az engergiapolitikát is. Ezeken túl beszélt az Északi Áramlat gázvezetékről is, amit szerinte a hallgatók közül mindenki tud, hogy ki robbantott fel. Ukrajna szerinte bemondta az unalmast, ezért nem jön elég gáz, amit Magyarország Türkmenisztán és Azerbajdzsán felől pótolna majd.

Orbán szerint nemsokára ismét reálbér-növekedés lesz, mint ahogyan augusztusban is történt. Szerinte az év eleji béremelkedésnél magasabb infláció „megrángatta” a magyar családokat, reálbércsökkenés volt, de a 2023-as év arról szólt, hogy letörják az inflációt, így beindulhat a gazdasági növekedés. Örökölt dolognak tartja az alacsony fizetéseket, amit a rendszerváltás óta hozunk magunkkal és a több mint harminc évvel ezelőtti gazdasági átalakulás miatt nem értük még utol Ausztriát – mondta.

Az energiaellátás tekintetében a miniszterelnök Ukrajnát hibáztatja. Szerinte keleti szomszédaink „bemondták az unalmast” és emiatt kevesebb orosz gáz jön. Az Északi Áramlat gázvezetékről pedig azt mondta, hogy „felrobbantották, felrobbantatták”, de úgyis az összes hallgató tudja miről beszél, kik voltak a robbantók. Elmondta, hogy azért fogadta Törökország, Türkmenisztán és Azerbajdzsán vezetőit a múlt hétvégén, hogy megágyazzanak annak az együttműködésnek, hogy az Ukrajna felől kieső gázt ezeken az országokon keresztül importálva pótolná Magyarország.

Utóbbihoz hozzátette, hogy a többi európai ország buta és lassú, mivel nem ismerték még fel a fenti országok jelentőségét, ők viszont viszont tíz évvel előrébb láttak és időben elkezdtek barátkozni a türk államokkal, valamint Azerbajdzsánnal.