Márki-Zay Péter Gulyás Gergelynek: Az emberek tavaly a migránsbetelepítő, aberrált, bűnöző pártra szavaztak, csak nem tudták

Nemrég megkezdődött a Tranzit nevű jobboldali politikai fesztivál, ahol mindenféle nyilvános beszélgetések zajlanak közéleti témákról. Ami viszont talán az egyik legizgalmasabbnak ígérkezett Tihanyban, az Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, az új Mindenki Magyarországa Néppárt vezetőjének és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a Kormányinfók ismert arcának összecsapása volt.

A teljes vitát egyébként a Tranzit közösségi oldalán adták élőben (ellenzéki sajtót nemigen engednek be), és alapvetően az európai parlamenti választásról szólt volna, de aztán gyorsan aktuálpolitikai csatározásba torkollott. Gulyás szerint az Európai Parlament „a legmérgezettebb” európai intézmény, a „nyugati korrupció” helyszíne, és elnyomják kereszténydemokrata gondolkodást. A Fidesz szlogenje pedig a „No gender, no war, no migration” lesz. A vásárhelyi polgármester viszont állítja, nemrég bejegyzett új pártja az Európai Néppárt keresztény-konzervatív elveit képviseli, és ők a legerősebbek az EU-ban. Azzal szúrt oda vitapartnerének, hogy

„régebb óta vagyok keresztény és konzervatív, mint a Fidesz”.

Az viszont nagy tapsot váltott ki, hogy miután Gulyás Gergely közölte, hogy a Fidesz az EP-választásokat akarja megnyerni, Márki-Zay úgy reagált, hogy „a Fidesz meg is fogja nyerni. Én már most kihirdetem az eredményt, a legtöbb képviselője a Fidesz-KDNP-nek lesz”. Azt is bedobta, hogy ők „a Szent István-tervet akarják végrehajtani”, nem pedig „bukott politikusokat, keleti diktátorokat” Magyarországra hívni, ám ez kevésbé volt népszerű a közönség részéről.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Az egykori ellenzéki közös miniszterelnök-jelölt szájából olyan kritika is elhangzott Orbán Viktor miniszterelnök irányába, hogy „más politikusokkal ellentétben én nem váltogatom az ideológiámat, mint az alsóneműt, és nem építek fasiszta államot”. Első programjukként viccesen Pálffy István kirúgására utalva emlegette: „Csökkentjük a pedofiltámogatók számát Magyarországon!” Pálffyt azután rúgták ki a Hír Tv-től, hogy Márki-Zay-jal élőben vitázva azt mondta, bizonyos türelemmel kell lenni a pedofília, mint betegség iránt.

Márki-Zay egy ponton mondott olyan is a tavalyi választások kapcsán, hogy az emberek 2022-ben „a migránsbetelepítő, aberrált, bűnöző pártra szavaztak, csak nem tudták”, hiszen „Göbbels majdnem olyan hatékonyan befolyásolta a német népet, mint az önök propagandája”. Előkerült a kivándorás témája is a bevándorlás mellett, amikor a vásárhelyi polgármester saját példáján mutatta be, hogy

már nem csupán a fiatalok mennek külföldre, de még az ő két testvére, és a hódmezővásárhelyi postás is kiköltözött.

Lehet, hogy nem volt elégedett a polgármesterrel – csapott le a lehetőségre Gulyás.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A háború tematikája is előkerült, melynél Márki-Zay megemlítette, hogy valóban azonnali tűzszünetre és békére van szükség, és „biztos hálás Ukrajna, hogy Orbán Viktor az összes szankciót megszavazta kivétel nélkül”, és hogy Magyarországon keresztül fegyverek, drónok, harckocsik mennek Ukrajnába. Gulyás szerint viszont nem igaz, hogy ők megszavazták a szankciókat, csak „nem tették lehetetlenné a szankciók hatálybalépését”. Márki-Zay szerint a kettő ugyanaz, Gulyás viszont úgy véli, legfeljebb a polgármester világában.

A Kormányinfót is vezető miniszter egy ponton – amikor a drága vakcinabeszerzésről és az orosz gázról volt szó – megemlítette, hogy a következő vitát segíteni fogja, ha polgármester úr a Kormányinfót követi”, utalt erre vitapartnere tájékozatlanságára. Márki-Zay azzal vágott vissza, hogy akkor miniszter úr meg a Korrupcióinfót legyen kedves követni.

A vita végén aztán Márki-Zay megdicsérte Gulyást azzal, hogy ő az egyik legtisztességesebb miniszter a kormányban. Hozzá fordultam, amikor Vásárhely nem kapta meg a neki járó forrásokat. Ilyen ország önöknek sem jó. Ne rúgják ki a vejemet, ne járassák le a feleségemet. Ne legyen az, hogy 5 percet kap a köztévében az ellenzéki vezető. Hajrá Magyarország!” – tette hozzá. Gulyás szerint ez egy közös pont, jó lenne, ha a baloldal is megtenne mindent, hogy az ország EU-s pénzekhez jusson. Baloldalban nem vagyok illetékes” – kontrázott a vásárhelyi polgármester.