Észak-amerikai teknősfaj telepedhetett meg a Tiszán, kiszoríthatja az őshonos fajokat

A Tiszában észlelték az itthon már csak a nevéből adódóan sem őshonos mississippi tarajosteknőst, melyet a Hortobágyi Nemzeti Park elmondása szerint jellegzetes hátpáncéljáról lehet felismerni. Azt írják, itthon csak a mocsári teknős őshonos, így a többi faj nemkívánatos hazai vizeinkben.

Az Index megkeresésére Monoki Ákos, a Hortobágyi Nemzeti Park Közép-Tiszai Jászság tájegységvezetője azzal bővítette az információhalmazt, hogy a teknőst májusban fedezték fel a Tisza szolnoki szakaszán, és azóta minden vízi ellenőrzésük során ezen a területen találják a hüllőt. Alapvető problémát okoz, hogy kiszorítja az itthon őshonos mocsári teknőst területéről, valamint táplálékkonkurensnek is számít.

Monoki elmondása szerint a szaporodóhelyek is szűkösebbé válnak így, hogy felbukkant a mississippi tarajosteknős, annak ellenére, hogy még nincs információjuk arról, szaporodtak-e már. Példának okaként a sárgafülű ékszerteknőst hozta fel, mely szintén idegenhonos, de már kényelmesen érzi magát annyira hazánkban, hogy szaporodjon.

Mivel a mississippi tarajosteknősnek már a nevén is érezhető, hogy egy teljesen másik kontinensről érkezett Magyarországra, így a szakértő meglátása szerint házi kedvencnek hozathatták be az országba, mert 

„jó bulinak tűnt ilyen teknőst tartani egy ideig”.

Viszont olyan kórokozókat és parazitákat hordoz ez az új teknősfaj, amihez a hazai állomány, sőt az itthoni fauna sincs hozzászokva, így nemcsak az állatoknak, de a növényeknek is árthatnak. Egyelőre úgy tűnik a megfigyelésekből, hogy a mississippi tarajosteknős láthatólag jól érzi magát nálunk, megfelelőnek mutatkozik számára az éghajlat.

Fotó: Monoki Ákos / Hortobágyi Nemzeti Park