Gulyás Gergely az augusztus 20-ai tűzijáték sikerességét méltatta a csütörtöki Kormányinfón

Egy hónapig nélkülöznünk kellett a Kormányinfót, legutoljára ugyanis július 27-én, a tusványosi fesztivál után néhány nappal jelentkezett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

A csütörtöki esemény azzal kezdődött, hogy Gulyás beszámolt a sikerekről, ugyanis a kormány tegnapi ülésén az aktuális magyarországi rendezvényekkel kapcsolatos tájékoztatást is meghallgatták: minden idők leglátványosabb tűzijátéka volt Magyarországon, minden eddiginél többen vettek részt az eseménysorozaton, a közmédia is nézettségi rekordot döntött, vasárnap este pedig sok százezer ember nézte meg a tűzijátékot. Szerinte Magyarország alkalmasságát bizonyítja, hogy fennakadás nélkül zajlott és zajlik minden az atlétikai VB-n is.

A z ukrajnai háborús helyzettel viszont nem elégedettek, mert az előző hónapban is ezrek haltak meg, majd Gulyás Gergely elmondta, hogy „álláspontunk változatlan, azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat akarunk”. Ezt főleg az infláció miatt említette meg, mert szerinte az a háborús helyzetnek köszönhető, mint azt a kormánypropaganda gyakran hangoztatja. A miniszter szerint a legfontosabb célt viszont elérték: „háborús helyzetben is megvédték a munkahelyeket”.

Az ukrán gabonaszállításról is szó esett, Gulyás úgy véli, az EU-s „szolidaritási folyosó” nem jó, ezért is döntöttek úgy – több másik országgal –, hogy lezárják ezt a folyosót. A miniszter szerint döntésüket az unió is elismerte, szeptember 15-ig lehetővé tette ezt, ám ha az engedmény megszűnik, akkor az szétveri a magyar piacot szerinte. Kérték is az EU-t, hogy hosszabbítsák meg a behozatali tilalmat, azonban eddig nem érkezett érdemi válasz. „Olyan áldozatot nem vállalunk, ami a magyar mezőgazdaságot kedvezőtlen helyzetbe hozza.”

Szentkirályi Alexandra az infláció letöréséért tett intézkedésekről beszélt, szerinte működött az online árfigyelő rendszer, hiszen a multik „komolyan nyerészkedtek”, ezzel viszont transzparenciát teremtettek, és le is törte az árakat. A kötelező akciózásnál is folyamatosan zajlanak a vizsgálatok: tíz hét alatt 722 üzletet vizsgáltak meg, 70 üzletnél találtak kifogást.