Sokkal nagyobbat zuhant a magyar gazdaság, mint azt várták

Az MTI-nek küldött kötleményében azt írja a Központi Statisztikai Hivatal, hogy Magyarország bruttó hazai terméke 2023 második negyedévében a nyers adatok szerint 2,4 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 2,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 0,3 százalékkal csökkent. Az eséshez legnagyobb mértékben az ipar, a piaci szolgáltatások, ezen belül főként a szállítás, raktározás és a kereskedelem járultak hozzá. Mindeközben a csökkenést mérsékelte a mezőgazdaság jó teljesítménye.

A Portfolio cikke megjegyzi, ezzel negyedik negyedéve zsugorodik a gazdaság, vagyis

egy éve van technikai recesszióban Magyarország.

A szakértők előzetesen arra számítottak, hogy negyedéves alapon 0,3%-kal nő a gazdaság, míg a (kiigazítatlan) éves alapú visszaesés 1,3% lesz. Ehhez képest érkezett a -0,3%-os, illetve -2,4%-os index, vagyis a gazdaság teljesítménye mélyen alulmúlta a várakozásokat. Mint írják, az elemzők számítottak az ipari, az építőipari és a szolgáltató szektor esésére, de legtöbben abban bíztak, hogy a mezőgazdaság szélsőséges ingadozása a tavalyi aszály után jócskán feljebb húzza a gazdaság összteljesítményét.

Úgy vélik, a magyar gazdaság a koronavírus-válság során nagyot esett, de utána gyorsan helyreállt, ám később az energiaválság és a gazdaságpolitika által fenntarthatatlan pályára terelt gazdaság korrekciója újabb recesszióba torkollt. Ilyen hosszú visszaesésre 1996 óta egyszer sem volt példa, még a 2008–2009-es pénzügyi válságban is csak három negyedévig tartott a zsugorodás.