Ingyenes lehet a „B” kategóriás jogsi a középiskolásoknak és a szakképző intézményekben tanulóknak

„Az állam ingyenesen biztosítja a „B” kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez a közlekedési alapismeretek és a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek elsajátítását” – ezzel, az állami szakképző intézményekben tanulókra és a középiskolákban tanulókra egyaránt vonatkozó ponttal egészítené ki a kormány a szakképzési és a köznevelési törvényt is, vette észre a hvg.hu.

A portál azt írja, a 45 oldalas salátatörvény-javaslat a jelenleginél sokkal bőkezűbben támogatná a fiatalok jogosítványszerzését, gyakorlatilag teljesen ingyenessé téve azt: a tervezet szövege alapján az állami támogatás „a közlekedési alapismeretek” elsajátítását, vagyis a KRESZ-vizsgáig vezető elméleti oktatást, és „a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek” megszerzését is tartalmazná.

Vagyis ha utóbbi a vizsgáig előírt 29 gyakorlati órát is fedezné, az azt jelenti, hogy a pár ezer forintos vizsgadíjakat – és a kötelezőn felüli plusz órákat – leszámítva a teljes képzés költségét az állam fizetné. Eddig csak a 20 év alattiak kaphattak 25 ezer forintot „B” kategóriás jogsihoz, miközben az legalább 250–300 ezer forintba, ha nem félmillióba kerülhet.

A hvg.hu megkereste a Miniszterelnöki Kabinetirodát ezekről, választ egyelőre nem kaptak. A költségvetésben egyelőre a korábbi támogatásra volt betervezve 1 milliárd forint, most ennek az összegnek a 10–12 szeresét kellene biztosítani e célra a lap számításai szerint, ám ez nem számol a vélhetően a jelentős többlettámogatás hírére jelentkező fokozott igényekkel.