Az EU költségvetési biztosa szerint a magyar diákok már szeptembertől kimaradhatnak az Erasmus pluszból

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a múlt héten a magyar sajtónak azt nyilatkozta, hogy az idei évben nem fenyegeti veszély az Erasmus pluszt programot, amellyel több ezer magyar diák és tanár tanulhat külföldön évről évre. Mint ismert, az Európai Unió a jogállamiségi eljárás keretein belül 6,3 milliárd eurót zárolt el Magyarország elől úgy, hogy ezeket felszabadítják, ha a kormány teljeskörűen végrehajtja a korrupcióellenes intézkedéseket. Ilyen feltételhez kötötték az Erasmus plusz és a Horizont Európa kutatás-fejlesztés program finanszírozását is.

Navracsics állításával ellentétes állásponton van az unió költségvetési biztosa, Johannes Hahn. A politikus a Népszavának nyilatkozott arról, hogy mi történik most a tárgyaló felek között a Magyarország elől zárolt pénzösszeg kapcsán és szerinte

„Még mindig az alagútban vagyunk. De én optimista vagyok és mindig látom az alagút végét. Végülis ez nem egy hosszú alagút.”

Jelenleg huszonegy magyarországi egyetem – köztük az SZTE is – ki van zárva ezekből az európai együttműködésekből, mivel testületeiket összeférhetetlennek találták. Hahn szerint ha záros határidőn belül nem sikerül a megállapodás, valamint nem tudják aláírni a szerződést az Erasmusos pénzek szétosztását végző Tempus Közalapítvánnyal, akkor már idén ősszel is itthon kell maradnia azoknak a diákoknak és tanároknak akik külföldön tanultak volna.

Navracsics Tibor szerint azért nincsen előrehaladás az ügyben, mert az Európai Bizottság egy hónapja nem reagál a magyar fél által leadott javaslatcsomagra. Erről a költségvetési biztos úgy nyilatkozott, hogy valóban megkapták ezeket a javaslatokat, de nem nagyon tudnak vele mit kezdeni, mivel azok ugyanazt tartalmazzák, mint eddig, szerinte nem változtatott a kormányzat.

Egyébként több felsőoktatási intézmény már most kimaradt az Erasmushoz hasonló, az EU által finanszírozott egyetemek közötti együttműködésből. Így például a doktori és posztdoktori képzésekre létrejött Marie Curie programból, valamint a Horizont Európa keretében megvalósuló kutatási projektekből.