Novák Katalin aláírta a tanárokat érintő státusztörvényt

Novák Katalin köztársasági elnök a Sándor-palota honlapján megjelent közleményében jelezte, az Országgyűlés által elfogadott törvényt csütörtökön aláírta, és elrendelte annak kihirdetését. Novák Katalin szerint a sokak által joggal kifogásolt, eredetileg vitára bocsátott úgynevezett státusztörvény-tervezet leginkább vitatott pontjai az elfogadott jogszabályban már nem vagy érdemi módosítással szerepelnek.

Ez a törvény tehát tartalmilag már más, mint az, amely a tiltakozást kiváltotta. Ezért, áttanulmányozva a pedagógusok új életpályájáról szóló törvény szövegét és mérlegre téve a mögötte meghúzódó törvényhozói szándékot, úgy ítélem meg, hogy az új törvény biztosítja a köznevelési rendszer működőképességének fenntartását, egyértelmű kereteket biztosít, és megteremti a béremelés alapját – fogalmazott a szegedi származású köztársasági elnök.

Álláspontja változatlan, úgy véli, a jövőnk kulcsa, hogy milyen felnőtté válnak a mai diákok. Versenyképes tudással rendelkező, magabiztos, stabil értékrendű fiatalokra van szüksége a jövő Magyarországának szerinte, ehhez elhivatott, jól teljesítő, megbecsült pedagógusokra és minőségi nevelésre van szükség, s erről érdemes a jövőben valódi társadalmi vitát folytatni.

Sok lényeges, megoldandó feladat van még, elsősorban a tanári bérek érdemi emelése és a pedagógusok megbecsültségének biztosítása igényel további lépéseket véleménye szerint. Novák Katalin ezért azt kérte a magyar politikai élet minden szereplőjétől és az uniós intézményektől, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a magyar pedagógusok érdemi béremeléséhez szükséges források mihamarabb rendelkezésre álljanak.