Csaknem nyolcszáz határsértőt fogtak a rendőrök a hétvégén, Mórahalomnál már az intézkedés előtt kerítésnek ütközött egy autó

Hétszáznyolcvanhat határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök péntektől vasárnapig. A rendőrség által megosztott statisztika szerint pénteken 315, szombaton 235, vasárnap 201 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a rendőrök. Az ország belsejében 35 határsértőt is elfogtak, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult. Az elmúlt héten az ország területén 1723 határsértőt tartóztattak föl és kísértek vissza.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 7 esetben összesen 169 határsértőt tartóztattak fel vasárnap Ásotthalom, Mórahalom és Röszke területén. Az ország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 35 embert fogtak el, közokirat-hamisítás miatt 1, embercsempészés miatt 3 ember ellen indult büntetőeljárás. Mórahalom területén 2023. június 4-én 1 óra 20 perckor az 5511-es számú úton a rendőrök egy román honosságú személygépjárművet ellenőriztek, amit egy román állampolgárságú férfi vezetett. A járműben a sofőrön kívül 12, magukat szír állampolgárnak valló külföldi tartózkodott.

A rendőrök 2023. június 4-én 5 óra 35 perckor Mórahalom külterületén magyar honosságú kisteherautót ellenőriztek, ami a rendőri intézkedés megkezdése előtt kerítésoszlopnak ütközött. A járművet egy szír állampolgárságú férfi vezette, rajta kívül az autóban 26, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott. A baleset során személyi sérülés nem történt.

Csólyospálosnál 2023. június 4-én 17 óra 50 perckor az 5405-es számú úton a rendőrök egy lengyel honosságú személygépjárművet ellenőriztek, amit egy indiai állampolgárságú férfi vezetett. A járműben a sofőrön kívül 11, magukat szír állampolgárnak valló külföldi tartózkodott. Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel és segítőikkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.