KSH: Közel 7 százalékkal kevesebbet ért a fizetésünk, 577 900 forint volt a bruttó átlagkereset márciusban

Márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 577 900, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 398 ezer forint volt. A bruttó átlagkereset 16,6 százalékkal, a nettó átlagkereset 16,5 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban, jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az első negyedévben a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 10,8, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 10,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A tavaly februárban kifizetett úgynevezett fegyverpénz hatását kiszűrve, a bruttó átlagkereset növekedése 5,3 százalékponttal, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset növekedése 5,7 százalékponttal lenne magasabb.

A közlemény szerint a reálkereset 6,9 százalékkal csökkent,

a fogyasztói árak 25,2 százalékos kiemelkedő éves növekedése mellett, vagyis az infláció ennyi volt márciusban, ami miatt 6,9 százalékkal kevesebbet ért a fizetésünk. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 305 900 forintot ért el, 15,7 százalékkal felülmúlta az előző év azonos időszakáét.

Most először fordult elő, hogy egy ágazatban egymillió forint fölé ugorjon a bruttó átlagkereset: a pénzügyben és biztosításban dolgozóknál 1 millió 32 ezer forint volt. A legrosszabbul a szociális ellátás fizet, ott 303 ezres a havi bruttó átlagkereset.