Ujhelyi: Közel hatszoros túljelentkezés volt a magyar fiataloknak járó ingyenes európai vonatbérletekre

Az ingyenes európai vonatbérletprogram keretében a magyar fiataloknak járó jegyekre közel hatszoros volt a túljelentkezés, erről Ujhelyi István szociáldemokrata európai parlamenti képviselő írt közleményében. A DiscoverEU program uniós kezdeményezői közé tartozó Ujhelyi tájékoztatása szerint a program idei első pályázati fordulójában valamivel több mint 35 ezer jegyet osztottak szét a tizennyolc éves európai fiatalok között.

Az uniós országokban a legtöbb jelentkező Németországban, Spanyolországban és Hollandiában volt, utóbbi esetében közel tízszeres volt a túljelentkezés. Magyarországon az idei első pályázati körben 4541 jelentkező volt a 775 bérletre. A program sikerét mutatja, hogy a 2018 nyara óta kiírt pályázatokra eddig több mint egymillió fiatal adott be jelentkezést, közülük pedig több mint 248 ezren jutottak hozzá az ingyenbérletekhez. A következő pályázati fordulót a tervek szerint októberben írják ki Ujhelyi István elmondása alapján.

A március 31-én zárult idei első pályázati fordulóban a 2004. július 1. és 2005. június 30. között született fiatalok pályázhattak. A sikeres pályázók az elnyert bérletet legfeljebb 30 napos utazásra használhatják fel Európában az idei június 15. és 2024. szeptember 30. közötti időszakban. A nyertesek több mint 40 ezer különféle kedvezmény igénybevételére feljogosító kedvezménykártyát is kapnak, amelyet a tömegközlekedés, a kultúra, a szálláshelyek, az étkezés, a sport és egyéb szolgáltatások kapcsán használhatnak a programban részt vevő országokban.

A kiválasztott fiatalok egyedül vagy legfeljebb ötfős, a támogatható korosztályba tartozó fiatalokból álló csoportokban utazhatnak. A fenntartható utazás előmozdítására az uniós program főként a vasúti utazást támogatja. Annak érdekében azonban, hogy minél több helyre eljuthassanak az EU-ban, a résztvevők más közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek, buszt vagy kompot is például, illetve kivételes esetekben repülőjegyre is felhasználható az igazolvány. Így a távoli területeken vagy szigeteken élő fiatalok előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy részt vegyenek a programban.

Fotó: Vitézy Dávid / Facebook