Idén is Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar, hatalmasat nőtt a toplistások vagyona

Ismét megjelent A 100 leggazdagabb magyar című kiadvány, a 2023-as összesítés szerint pedig továbbra is Mészáros Lőrinc Magyarország leggazdagabb embere 660 milliárd forintos becsült vagyonával. Őt Csányi Sándor OTP-vezér és MLSZ-elnök követi, aki egyben a Pick Szeged Zrt.-t is birtokló Bonafarm csoport tulajdonosa. A lista harmadik helyén Felcsuti Zsolt áll, az MPF Holding többségi tulajdonosának vagyonát 460 milliárd forintra becsülték.

A kiadvány szerint egy évvel korábban még csak 460 milliárdos vagyont társítottak Mészáros Lőrinchez, Csányi Sándor pedig 420 milliárd forinton állt. Felcsuti Zsolt pedig az előző évi 345 milliárd forintról 460 milliárdra gyarapította vagyonát, viszont a nagy növekedésben a nagyon magas magyar infláció és a korábban rosszul teljesítő forint is közrejátszott.

Az első tíz helyezettnél nem volt nagy változás; a negyedik helyen Gattyán György áll (366 milliárd), az ötödik helyen Veres Tibor (320 milliárd), a hatodik Szíjj László (280 milliárd), a hetedik Jellinek Dániel (276 milliárd), a nyolcadik Bige László (233 milliárd), a kilencedik Széles Gábor (208 milliárd), a tizedik leggazdagabb pedig Kasza Lajos (147,5 milliárd).

Rekordnak számít, hogy a száz leggazdagabb összvagyonának majdnem felét a lista első tíz helyezettje birtokolja

Egy év alatt összesen 1431,7 milliárd forinttal tudták növelni vagyonukat a leggazdagabbak, így az összvagyonuk nagysága idén 7655,2 milliárd forint. Ez több mint duplája a 2020–2021 közötti értéknek (636,8 milliárd forint). A román vagy lengyel milliárdosokkal szemben azonban ez gyengébb eredmény, mindez az országok méretéből is adódhat.

Az is kiderült, hogy a legbefolyásosabb magyarok listáját évek óta Orbán Viktor miniszterelnök vezeti, őt sorrendben Csányi Sándor, Rogán Antal és Mészáros Lőrinc követi. Az ellenzéki politikusok közül csak Karácsony Gergely (36.), Gyurcsány Ferenc (40.) és Dobrev Klára (50.) fért fel a listára.