Már a sebességhatárt 1 km/h-val túllépő autósokat is bírságolhatják a rendőrök május elsejétől

a Vezess.hu korábbi értesüléseit megerősítve az Országos Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy május 1-től valóban megszűnt a korábbi ráhagyás a traffipaxok által kiírt sebességre, vagyis innentől alacsonyabb sebességtúllépés is elég a bírsághoz.

Az évtizedek óta követett gyakorlatának megváltoztatásával valójában csak a jogszabályokhoz igazodnak: a portál azt írja, a mérésügyről szóló törvény ide vonatkozó fejezetének „a hitelesített mérőeszközök használatáról szóló” bekezdése szerint ugyanis „a hitelesített mérőeszközt – az ellenkezője bizonyításáig – úgy kell tekinteni, hogy annak nincs a mérési eredményt befolyásoló hibája”.

Mint ismert, régóta „hozzáadott” valamennyit a traffipaxok által kiírt sebességadathoz a rendszer, ugyanis minden műszernek van hibahatára, egyik sem mér pontosan. A traffipaxoknál ez az eltérés 100 km/órás sebességig 3 km/óra volt, míg felette 3%-ot toleráltak, vagyis 50, 60 vagy 90 km/óra helyett 53, 63, 93 km/óra volt a megengedett sebesség. Ez egyébként a műszer gyártója által megadott mérési tűréshatár, ezt most egyszerűen ”eltörlik”.

A változás egyébként csak a kisebb sebességtúllépéseket érinti.

Ennél azonban sokkal nagyobb gyorshajtás is megúszható azokon a szakaszokon a lap szerint, ahol a szabályszegést követően nem állították meg az autóst és az objektív felelősség elve alapján bírságoltak: 150-es tempó mellett sem kaptak bírságot a sztrádán haladó járművezetők, mert adott esetben 154 km/h-ra volt állítva a műszer.