Miközben Szegeden felhős napsütés van, északkeleten esik a hó

Az Időkép képes beszámolója szerint ez nem valami áprilisi vicc, ugyanis kiterjedt csapadéktömb érte el az északkeleti országrészt, mely a fölénk áramló hideg levegővel együtt szép kis havazást eredményezett a Debrecen–Tiszaújváros vonaltól északkeletre. Ez a vonal azóta már lejjebb tolódott, immáron a Békéscsaba–Eger tengelytől keletre szállingózik, vagy esik a hó.

Az időjárási portál azt írja, a ciklon csapadékzónájából holnap, vagyis péntek reggelig több hullámban várható csapadék, mely az északkeleti területeken jellemzően hó, havas eső formájában fog hullani. A Zempléni-hegységben akár 5–10 centis hó is eshet, de síkvidékeken is összejöhet több centis, olvadozó hó.

Sőt, helyenként már ma is össze jött: az intenzív havazásnak köszönhetően a hótakaró már több helyen eléri az 5 centiméteres, néhol már 10 centis hóvastagságot is. A következő órákban sem veszít erejéből a havazás, amihez ráadásul erős, viharos szél is társul, így a portál szerint a hóvastagság további növekedésére lehet számítani, helyenként akár 15–20 centi sem kizárt.

A portál egyik olvasója egy egészen szürreális képet küldött be Záhonyról:

Fotó: Zigmund / Időkép

A továbbiakban pénteken legkésőbb a nyugati, délnyugati tájak érkezik meg csapadék, a Dunántúlon és a középső tájakon még többfelé élénk, néhol erős lehet az északnyugati szél. Hajnalban akár fagyhat is, Szegeden csütörtökön volt nulla fok alatt a minimumhőmérséklet, holnapra ez már 2 fok körül alakulhat, míg napközben 8 fok lehet.

Szombaton a felhős, borongós időben többfelé várható eső, zápor, de már csak néhol lehet élénk a szél. A hőmérséklet a péntekihez hasonlóan 2 és 8 fok körül alakulhat a dél-alföldi megyeszékhelyen. Húsvét napjain többfelé takarhatják felhők a napot, de már naposabb tájakkal is találkozhatunk. Helyenként eső, zápor előfordulhat. Vasárnap 11, hétfőn már 15 fok is lehet Szegeden napközben.