HVG: Lázár János leváltotta a Műtárgyfelügyeleti Hatóság vezetőjét, a szakmai tanácsadó szervét pedig szétzavarják

Az Építési és Közlekedési Minisztérium alatt működő, a műkincseket a pusztulástól vagy az eltűnéstől megóvó Műtárgyfelügyeleti Hatóság vezetőjét, Buzinkay Pétert leváltották, az intézmény szakmai tanácsadó testületként működő Kulturális Javak Bizottságát pedig szétzavarják, erről a HVG értesült. Lázár János állítólag azért is nyúlhat bele drasztikusan a műtárgyvédelembe, hogy segítse a történelmi arisztokrácia restitúciós igényeinek kielégítését.

A lap azt írja, a műtárgyakat az eltűnéstől és a pusztulattól megmenekítő hivatal egészen mostanáig képes volt megőrizni szakmai autonómiáját, de félő, hogy ez meg fog változni. A lapnak név nélkül nyilatkozó múzeum- és közintézményvezetők a fejlemények miatt aggodalmuknak adtak hangot, miszerint „a levegőben van", hogy a védett műtárgyak száma csökkenni fog.

Azt írják, a műkereskedők már régóta szorgalmazzák ezt, ugyanis egy védelem alatt lévő műtárgy nem vihető szabadon külföldre, holott – mivel a huszadik században jelentős, magyar kézben lévő műgyűjtemények szóródtak szét a világban – a francia példát kellene szerintük követni, vagyis mindent megtenni azért, hogy a még meglévő értékek ne kerüljenek el szem elől, hanem itthon maradjanak.